Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Yannick Dhondt is niet langer secretaris bij Jong N-VA in Zwijndrecht. RR

Schild & Vrienden

Yannick Dhondt was ook lid van studentengroep Schild en Vrienden

Secretaris Jong N-VA stapt op na racistische reacties: “Het was maar om te lachen”

Zwijndrecht

-

Yannick Dhondt (23) uit Beveren heeft ontslag genomen als secretaris bij Jong N-VA Zwijndrecht en Burcht. Maandag kwamen aanstootgevende reacties van hem op sociale media naar boven. Dhondt plaatste een reactie op een satirische Facebookpagina met racistische grappen en postte “Hitler deed niets verkeerd” op een pagina van Comac, de jongerenbeweging van PVDA. Hij was ook lid van de omstreden studentengroep Schild & Vrienden.

“Het is totaal niet mijn bedoeling geweest om onrespectvol om te gaan met een bepaalde groep mensen. De reactie op die pagina was om te lachen, maar ik zie mijn eigen fout nu wel in. Moest ik hiermee mensen gekwetst hebben, mijn excuses daarvoor.” Met die woorden reageerde Yannick Dhondt dinsdag op Facebook na zijn ontslag als lid en secretaris bij Jong N-VA in Zwijndrecht.

Daarmee verwees de man naar zijn bericht op de satirische Facebook­pagina ‘Vlaams Belang Mexico’. In die groep werd “Ik haat knikkers” gepost, voorgegaan door: “Vlaams Belang Mexico voelt zich racistisch”. Dhondt reageerde daarop met de grap “Nate Higgers”. Ongeveer een jaar geleden plaatste het ex-lid van Jong N-VA ook “Hitler did nothing wrong” (“Hitler deed niets verkeerd”) als reactie op een Facebookpost van Comac.

Dhondt was tot voor kort ook lid van de omstreden organisatie Schild & Vrienden, maar wil zich daarvan distantiëren na de ophefmakende Pano-reportage over de vereniging. De twee berichten van Dhondt op sociale media werden door professor virologie Marc Van Ranst (zie ook het artikel op blz. 11) gedeeld via Twitter. Van Ranst benadrukte ook de link met Schild & Vrienden.

Lidmaatschap

Yannick Dhondt secretaris bij Jong N-VA “De reacties waren allebei absoluut niet gemeend. Ik heb er verder niet bij nagedacht”

“Na het zien van die tweets heb ik zelf een gesprek gehad met de lokale afdeling van N-VA”, zegt Dhondt. “Ik heb uitgelegd wat er gebeurd is en mijn ontslag aangeboden. Dat werd meteen aanvaard. De reacties waren allebei absoluut niet gemeend. Ik heb ze geschreven om te lachen en er verder niet bij nagedacht. Ze waren zeker niet racistisch bedoeld. De reactie over Hitler was eerder al verwijderd. Ik weet niet hoe die nu terug is bovengekomen. Ik heb geleerd dat ik beter moet uitkijken met wat ik online zet en begrijp nu dat mensen niet tegen die grappen kunnen. En de Pano-reportage heeft nog extra olie bij op het vuur gegooid voor dit gevoelige thema.”

Over zijn lidmaatschap bij Schild & Vrienden is Dhondt niet helemaal duidelijk. Eerst zegt hij dat hij geen lid was, daarna dat hij bij de laagste rang van de beweging hoorde. “Ik postte wel eens artikels in de Facebookgroep. Van de racistische uitspraken uit de reportage wist ik niets.”

Yannick Dhondt was ook beheerder van de Facebookgroep ‘Ge zijt van Zwijndrecht of Burcht als ge zonder censuur…’ waarin nieuws en weetjes over de gemeente worden gedeeld. De twintiger heeft ook daar nu een punt achter gezet. “Er zouden te veel reacties komen op mijn beheerderschap. Ik stop er beter mee om gezever te vermijden.”

Knikker

Bert Verbraeken, de lokale voorzitter van N-VA in Zwijndrecht, zegt dat hij niets wist van de berichten van Dhondt. “Die zijn tot bij ons geraakt nadat Marc Van Ranst ze gedeeld had. Daarna besloten we meteen met Jong N-VA om Yannick te ontslaan uit de partij, maar hij was ons voor door bij het begin van het gesprek zelf zijn ontslag aan te bieden. Wij wisten niet dat Yannick zo’n taal gebruikt had en staan als partij niet achter zijn uitspraken. Met het zicht op de gemeenteraadsverkiezingen hopen we dat politiek nog steeds over inhoud kan gaan en dat de andere partijen zich niet focussen op persoonlijke aanvallen.”

Op de Facebookpagina ‘Vlaams Belang Mexico’ is het bericht van Dhondt ondertussen verwijderd. De pagina is volgens een van de beheerders “een satirische pagina met plaats voor humor”. De pagina nodigt de oprichter van Schild & Vrienden Dries Van Langenhove bijvoorbeeld uit om als beheerder te komen werken, of er worden woordspelingen gemaakt met ‘knikker’ (omdat dat lijkt op het woord ­nigger).  “Onze pagina is als grap bedoeld. Dat die grappen mensen kwetsen, kan goed zijn, en dat moet kunnen. Wij raden aan om alles met een grote korrel zout te nemen”, zegt de beheerder uit het Antwerpse, die anoniem wil blijven.

De partij Vlaams Belang heeft naar eigen zeggen niets te maken met de Facebookpagina ‘Vlaams Belang Mexico’. “Wij wisten tot deze week niets af van deze pagina of van wie ze beheert. Naar aanleiding van de zaak van de Jong N-VA’er in Zwijndrecht hebben we de pagina leren kennen. We zijn vandaag een procedure gestart bij Facebook om de pagina offline te laten halen. Dat zou deze week nog moeten gebeuren”, zegt Bart Claes, verantwoordelijke voor sociale media bij Vlaams Belang.

De bewuste reacties van Yannick. rr