“Hou ramen en deuren gesloten”

Brand bij Umicore in Hoboken opnieuw opgeflakkerd

Hoboken -

De brand in een van de productie-afdelingen bij het materiaaltechnologiebedrijf Umicore is omstreeks 16 uur opnieuw opgeflakkerd. Dat zegt de Brandweer Zone Antwerpen, die aan omwonenden vraagt om ramen en deuren gesloten te houden.

Of het om een ernstige heropflakkering gaat, is onduidelijk. Voor alle zekerheid trekt de brandweer opnieuw met de grote middelen ter plaatse. Eerder op de middag had het bedrijf nochtans verklaard dat het vuur volledig gedoofd was. De brandweer vraagt aan de buurtbewoners om ramen en deuren gesloten te houden.

De brand is woensdagochtend omstreeks 7.30 ontstaan ter hoogte van een scrubberinstallatie, een eenheid die gassen reinigt vooraleer ze worden uitgestoten. Toen de brand ontstond waren er nog dertig mensen aan het werk. Zij zijn iets verder op de site in veiligheid gebracht. De betrokken afdeling werd stilgelegd, de andere afdelingen van het bedrijf bleven operationeel.

In de ruime omgeving van Hoboken kwamen meldingen van laaghangende rook. In de verdere omgeving was er vooral geurhinder. Omstreeks 10.30 uur werd er omwille van de rookhinder toch beslist een woonwijk te ontruimen. De bewoners konden terecht in Sporthal Sorghvliet.

Brand Umicore Hoboken . Video: ATV

Metingen

Brandweer Zone Antwerpen en Brandweer Zone Rand zijn ter plaatse met 50-tal manschappen. Er werden metingen gedaan om te kijken of de vrijgekomen rook schadelijk is. Daarbij zijn geen abnormale waarden gemeten.

Ondertussen werd ook de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd om het overleg tussen alle betrokken diensten te stroomlijnen. “De brand is nog niet onder controle”, aldus nog Geens.

De brandweer adviseert nog steeds om ramen en deuren gesloten te houden bij hinder. Wie onderweg is met de wagen schakelt de ventilatie beter uit. Politie en brandweer rijden in de omgeving rond om de hinder verder in kaart te brengen.

Corrigeer

NIEUWS