Jasper Stuyven bevestigt zijn goede vorm en rijdt naar winst in Grote Prijs van Wallonië

Jasper Stuyven bevestigt zijn goede vorm en rijdt naar winst in Grote Prijs van Wallonië

Foto: BELGA

Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) heeft woensdag de Grote Prijs van Wallonië op zijn naam geschreven. De 26-jarige Stuyven bleef na 205,9 kilometer tussen Blegny en de Citadel van Namen Dimitri Claeys (Cofidis) en de Fransman Warren Barguil (Fortuneo-Samsic) voor. Hij volgt op de erelijst de afwezige Tim Wellens op.

De wedstrijd werd gekleurd door een vroege vlucht met vijf renners: Julien Mortier, Gordon De Winter, Tom Dernies, de Nederlander Jasper De Laat en de Portugees Ivo Oliveira. Maximaal reden ze een bonus van vijf minuten bij elkaar op een peloton waar Trek-Segafredo, Wanty en Lotto Soudal het commando namen.

Op de helling van Ermeton, op zo’n 42 km van het eind, werden de vluchters gevat en barstte de finale open. Heel wat aanvallen, maar pas met Jasper Stuyven, op de Côte de Lustin op 25 km, viel de koers in een definitieve plooi. Hij kreeg nog een grote groep van 14 renners met zich mee: onder hen ook Jan Bakelants, Jelle Vanendert, Dimitri Claeys, Warren Barguil en Guillaume Martin. Helemaal op het einde zouden er nog vijf renners aansluiten, maar veel kansen kregen die niet meer.

Het was Barguil die de debatten opende op de Citadel, op 1,3 km, en Stuvyen dichtte meteen het gaatje en sprong over de Fransman. Dimitri Claeys moest alles uit de kast halen om de Leuvenaar terug te halen. Even reden ze met twee op kop, maar Jelle Vanendert zou nog terugkeren, met Barguil, Guillaume Martin en Huub Duijn. Met zes gingen ze de laatste bocht in en het was Stuvyen die als eerste de sprint aanzette en het haalde voor Claeys.

Voor Stuyven is het na zijn tweede plaats in de Brussels Cycling Classic en zijn derde stek in de GP Quebec dan toch raak. Eerder dit jaar won hij ook al de vierde rit in de Binck Bank Tour.

Jasper Stuyven bevestigt zijn goede vorm en rijdt naar winst in Grote Prijs van Wallonië
Foto: BELGA

Ereplaatsen motiveerden Stuyven

Stuyven heeft zijn tweede zege van het seizoen vast. “Dit is wel fijn na die ereplaatsen”, zei hij na zijn overwinning in de GP van Wallonië. “Ik wilde nog een mooi einde aan mijn seizoen breien en dat lukt verbazingwekkend goed.”

Stuyven was nog maar aan zijn derde deelname toe in de GP van Wallonië. Bij zijn eerste deelname, in 2012, toen met de nationale selectie, werd hij zevende, een jaar later 22e. “Dit is een koers waar ik van houd. Na mijn ereplaatsen in de Brussels Cycling Classic (tweede) en de GP Quebec (derde) was ik echt bijzonder gemotiveerd om hier te scoren. Als je goede resultaten bij elkaar rijdt, motiveert dat om verder te gaan en ik wilde nog een paar mooie resultaten op het eind van het jaar. Het is fijn als dat ook lukt.”

Hij loofde ook zijn team Trek-Segafredo. “Zowel in Quebec, als in Brussel leverde de ploeg echt goed werk, net zoals vandaag en dan is het fijn om hen te belonen met een zege. Het plan was om aan te vallen met Gogl en Guerreiro op de Côte de Lustin, maar Gogl voelde zich niet goed, had de jetlag van Canada nog in de benen en ik nam dan maar zelf het heft in handen en trok in de aanval. Ik was daar een beetje in het nadeel omdat ik de enige van de ploeg was en er reden enkele koppeltjes mee voorop, maar ik voelde me goed en besloot om gewoon mijn kans te gaan. Ergens was het ook wel handig. De jongens van Roompot en Fortuneo-Samsic maakten het tempo en dat zorgde ervoor dat ik niet op aanvallen moest reageren.”

Toen kopman Barguil van Forntuneo aanzette, wist Stuvyen dat hij moest reageren. Hij deed dat meteen en nam indrukwekkend over. “Dimitri kwam nog op mijn wiel, enkele anderen keerden terug, maar de finish was niet ver en ik wist dat als ik als eerste die laatste bocht kon bereiken, niet veel jongens me nog zouden passeren. De hele dag voelde ik me goed, bij de beste renners van de koers, dus zette ik vroeg aan, al op 600 meter of zo, maar ik had goede benen en kon het gelukkig houden. Ik wil nu voortgaan op dit elan en hopelijk valt er nog een derde mooie zege uit de bus dit seizoen.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.