Eerste spadesteek nieuw oefencentrum Club Brugge komt er 'amper' drie jaar na eerste gesprek: “Voor Vlaanderen is dit bijna sciencefiction”

Eerste spadesteek nieuw oefencentrum Club Brugge komt er 'amper' drie jaar na eerste gesprek: “Voor Vlaanderen is dit bijna sciencefiction”

Burgemeester Lippens, Club-voorzitter Bart Verhaeghe en Pieter Falepin van Belfius openden gisteren de bouwwerken voor het nieuwe oefencentrum van de voetbalclub. Foto: jve

Brugge / Knokke-Heist -

Met stevige schoenen aan en een veiligheidshelm op gaven burgemeester Leopold Lippens (Gemeentebelangen) en Club-voorzitter Bart Verhaeghe gisteren de eerste officiële spadesteek voor het nieuwe oefencentrum van Club Brugge in Westkapelle. Dat het trainingscentrum al in juni open zal zijn, is volgens beiden het gevolg van een uitstekende samenwerking en daadkracht.“We konden quasi meteen de hand schudden op het voorstel van Club”, aldus Lippens.

Amper drie jaar na een eerste gesprek tussen Knokke-Heist en Club Brugge werd gisteren de officiële eerste spadesteek van het nieuwe oefencentrum gegeven. “Zoiets is bijna sciencefiction in Vlaanderen. Knokke-Heist heeft bijzonder professioneel, constructief en deskundig zijn werk gedaan”, zei Bart Verhaeghe, voorzitter van Club Brugge. “Dit oefencentrum zal ons een boost geven, maar ook voor Knokke-Heist is het een meerwaarde.”

In juni 2019 moet het Belfius Basecamp al openen. Die naam werd gisteren onthuld in het bijzijn van Pieter Falepin, commercieel directeur van Belfius. Het oefencentrum van 13 miljoen euro wordt gebouwd in Westkapelle, naast sportcentrum Molenhoek. Het beslaat meer dan 5.000 vierkante meter en krijgt vier trainingsvelden waarop de eerste ploeg, de beloften, de U19 en 110 medewerkers aan de slag zullen gaan.

“Drie jaar geleden zijn we meteen aan de slag gegaan met het dossier. Aan het oorspronkelijke voorstel werd amper iets gewijzigd. We konden er quasi meteen de hand op schudden”, aldus burgemeester Leopold Lippens.

Stadion niet voor zomer 2019

Dat Club Brugge zijn eerste nieuwe gebouw in meer dan 45 jaar – het betrok in 1973 het Jan Breydelstadion – niet in Brugge kon neerzetten, is schrijnend. Zo zit het stadiondossier nog altijd vast. Volgens de laatste berichten zou de Raad van State nu pas in de zomer van 2019 een beslissing nemen over het project langs de Blankenbergse Steenweg. “Maar hier houdt men ons niet meer tegen. Knokke-Heist is een gemeente die van aanpakken weet”, prikte Bart Verhaeghe.

Maar verder dan de jaarlijkse oefenwedstrijd tussen een van de ploegen uit Knokke-Heist en Club Brugge, en het nieuwe oefencentrum zal de samenwerking evenwel niet gaan. Knokke-Heist als plan B mocht het nieuwe stadion van Club in Brugge niet doorgaan? Ondenkbaar. “Zoiets heeft nooit op tafel gelegen”, countert burgemeester Lippens. “We hebben daar geen plaats voor en Club Brugge zal nooit in een andere gemeente zijn thuiswedstrijden spelen. Het oefencentrum is een prachtig project, maar daar blijft het bij.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees