Hacker legt netwerk van zes scholen plat en eist duizenden euro’s losgeld: “Dit is niet het werk van een leerling”

Hacker legt netwerk van zes scholen plat en eist duizenden euro’s losgeld: “Dit is niet het werk van een leerling”
Tielt / Ruiselede -

Scholengroep KSO Tielt-Ruiselede zit al de hele week met de handen in het haar. Een hacker brak zondagavond binnen in het netwerk van de zes scholen en blokkeerde een heleboel gegevens. “Hij vroeg losgeld, maar dat we betaalden we niet.”

Een mailtje in gebrekkig Engels met de vraag enkele duizenden euro's losgeld in bitcoins te betalen. Daarmee zette een hacker maandagmorgen de scholengroep KSO Tielt-Ruiselede op zijn kop. Toen algemeen directeur Rik Delmotte aankwam op de centrale dienst in de Ieperstraat in Tielt, stelde hij de problemen met zijn eigen ogen vast. “Ik kon met mijn computer niet op het internet, want de servers waren niet bereikbaar”, zegt Delmotte. “De ICT-dienst zag meteen dat het om geen kleinigheid ging. We waren gehackt.”

De gevolgen waren enorm. De zes scholen die met het digitale netwerk zijn verbonden, ondervonden grote problemen. Het ging vooral om het VTI, het Sint-Jozefsinstituut, het Regina Pacis en De Ster in Tielt en het Sancta Maria in Ruiselede. De Bron in Tielt was in mindere mate getroffen.

Niet betaald

“We hebben de politie ingelicht”, zegt Delmotte. “Die heeft de regionale computer crime unit ingeschakeld om ons bij te staan.”

De hacker was via “een zwakke plek” binnengeraakt. Via speciale software versleutelde hij gegevens, die daardoor niet meer toegankelijk waren. Pas als de school enkele duizenden euro's in de vorm van digitale munten betaalde, zouden de data weer worden vrijgegeven. “Maar samen met de computer crime unit hebben we beslist om dat niet te doen”, zegt de directeur.

Om verdere ‘besmetting’ te voorkomen, werd beslist heel het netwerk uit te schakelen. De 3.000 leerlingen en 450 personeelsleden ondervonden hinder. De elektronische schoolborden werkten niet meer, opdrachten op de computer waren onmogelijk. “Ook de registratie van de schoolmaaltijden lukte niet omdat de digitale kassa niet beschikbaar was. Alles moest manueel gebeuren”, aldus Delmotte.

Ondertussen is er wel al enige beterschap. In De Bron is het netwerk weer toegankelijk. “Maar de problemen zullen de eerste dagen nog niet opgelost zijn. Bepaalde data zullen we kwijt zijn. Maar essentiële software zoals de personeels- en leerlingenadministratie, de boekhouding: daarmee kunnen we weer aan de slag. Via back-ups kunnen we veel herstellen. En we zullen het lek dichten en blokkeren.”

Professionele aanval

Onder de leerlingen circuleert ondertussen het gerucht dat de hacking het werk is van een 16-jarige klasgenoot. “Hij wilde met ransomware alle computers laten crashen als hij geen losgeld kreeg. Maar wie het is, weet ik niet”, zegt een van de leerlingen. De directeur ontkent het gerucht. “Uit onderzoek blijkt dat de hacking zondag om 22.30 uur is gebeurd, via een professionele aanval. Honderd procent zeker ben je natuurlijk nooit en we onderschatten onze leerlingen niet, maar wij en de politie achten de kans bijzonder klein.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees