Burgemeesters schuiven ongewenste zigeuners door en zetten zelfs origineel ‘strijdwapen’ in

Burgemeesters schuiven ongewenste zigeuners door en zetten zelfs origineel ‘strijdwapen’ in

De parking werd geblokkeerd met een vrachtwagen. Foto: jhp

Asse / Merchtem / Meise -

De site aan het sportcomplex Dooren werd woensdag met een vrachtwagen volledig afgesloten op bevel van burgemeester Eddie De Block (Open VLD). Reden: de komst van Roma-zigeuners die dreigden het gebied in te palmen.

Elk jaar opnieuw doet zich een welles-nietesspelletje voor tussen verschillende burgemeesters in de Rand en ook daarbuiten over wat er moet gebeuren met de woonwagenbewoners die op doortocht zijn en tijdelijk in de gemeente neerstrijken. Als er een aanvraag komt, wordt de hete aardappel doorgeschoven.

Het gaat vaak om tientallen woonwagens en als ze op één plaats staan, komen er ook bij. Nu staan er aan het voetbalplein in Wolvertem, maar de bewoners willen verhuizen naar Merchtem. “Ik heb onmiddellijk ingegrepen”, zegt burgemeester Eddie De Block. “Iedereen is welkom in Merchtem, maar deze mensen niet wegens de gevolgen die ik eerder ondervond. Ik ben achttien jaar burgemeester en ik vergeet nooit hoe dezelfde groep zeven jaar geleden het voetbalterrein aan Sleeuwagen innam. Er kwamen tal van klachten over vandalisme, sluikstort en inbraken. De politiezone erkende een toename van de criminaliteit.”

“De verantwoordelijke van de groep was toen, net zoals nu, Modest”, vervolgt De Block. “Ik ben toen te weten gekomen dat die in Antwerpen was ingeschreven op één adres, in een studio met 264 mensen die allen Modest heten. Ik heb de man nu aan de telefoon gehad voor de nieuwe aanvraag om in Merchtem op de sportsite te staan. Hij wist te zeggen dat hij sowieso naar Merchtem zou komen, omdat hij in Meise weg moest op bevel van de burgemeester daar. Toen ik zei dat dit in Merchtem niet mogelijk was, zei hij dat hij dan zelf wel de parking zou innemen. Dat laat ik als burgemeester niet toe. Vandaar dat ik meteen de parking liet afsluiten.”

We belden Modest op zijn gsm met de vraag waar hij met zijn groep vanuit Wolvertem naartoe zou trekken. “We zijn niet in Wolvertem”, herhaalde hij. Hij haakte in na de vraag wat de intenties van de groep zijn.

“Ik ben dit meer dan grondig beu”, zegt burgemeester Jos Emmerechts (LB+) van Meise. “Nu palmen ze de parking aan het voetbalveld in Wolvertem in. Dat is onhoudbaar. Ik heb donderdagochtend overleg met de politie en onze juridische raadgevers. Staan de woonwagens er nog, dan span ik een kort geding aan. Ik heb dit enkele jaren geleden ook al gedaan en ik zal niet aarzelen dit opnieuw te doen. Ik ben niet gekant tegen deze mensen, maar het zomaar innemen van percelen, kan niet.”

Ophoepelen naar Asse

Gisteravond nog werd aan de groep voorgesteld om naar Asse te gaan, naar de site van het PIVO in Relegem, waar inmiddels in een woonwagenparking is voorzien. Het gaat daar om een site ‘met tien standplaatsen die in aanmerking komen voor verkeerswaardige woonwagens’.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees