Zo wil Gent jonge leerkrachten lokken: "Laat oudere collega's vervangingen doen"

Zo wil Gent jonge leerkrachten lokken: "Laat oudere collega's vervangingen doen"

Oudere, ervaren leerkrachten zoals Nadine geven hun vaste klas tijdelijk op om vervangingen te gaan doen in tientallen scholen. Foto: fvv

Gent - Gentse stadsscholen draaien voortaan de rollen om. Oudere collega's krijgen de kans om vervangingen te doen op andere scholen, jonge starters mogen een volledig jaar hun klas overnemen. "Alleen zo kunnen we nieuwe leerkrachten échte werkzekerheid en stabiliteit bieden", zegt onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen).

De 'mobiele' leerkrachten worden uitgezonden via het zogenaamde 'lerarenplatform'. Dat is een soort van vervangingspool die de Vlaamse overheid nieuw leven heeft ingeblazen om zieke leerkrachten in het basisonderwijs vlotter te vervangen. De onderwijssector kampt met een serieus lerarentekort, waardoor vervangingen maar moeilijk ingevuld geraken. Maar terwijl Vlaanderen voor dat platform vooral nieuwe leerkrachten wil aantrekken, mikt Gent op oudere, ervaren mensen. 

Zwaar

'Mobiele' juf Nadine Vanderhaeghen (54)  mocht vorig jaar de spits afbijten. Vanderhaeghen had een vaste benoeming op zak en meer dan dertig jaar ervaring, maar ze gaf haar plekje op haar vaste school op om zieke leerkrachten op andere scholen te gaan vervangen. Soms voor een paar uren of een paar dagen, maar nooit langer dan twee weken.  “Andere leerkrachten trekken vaak grote ogen", zei ze vorig jaar aan De Gentenaar. "Ze begrijpen niet dat ik deze job wíl doen, op mijn leeftijd. Maar eerlijk? Voor jonge mensen is het te zwaar. Je moet verdomd sterk in je schoenen staan en perfect weten welke leerstof in welk leerjaar wordt gegeven. Ik heb een kamer met kasten vol boeken van het eerste tot het zesde leerjaar en hoef maar te kiezen.”

In totaal deed Vanderhaeghen meer dan vijftien scholen aan. In tussentijd mocht een jonge leerkracht een jaar lang haar vaste klas overnemen. 

Routine doorbreken

Voor Vanderhaeghen bleek het een succesvolle switch, maar de vraag blijft of veel andere vastbenoemde leerkrachten hun vertrouwde school zomaar zullen opgeven. "We gaan niemand verplichten", aldus onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen). "Leerkrachten solliciteren volledig op vrijwillige basis. Ervaren leerkrachten krijgen voorrang, maar ook nieuwe mensen zijn welkom. In totaal zijn er 35 plaatsen en daarvoor hebben zich al tien ervaren leraars gemeld. Voor hen is het een manier om de routine van hun vaste school te doorbreken, nieuwe ervaringen op te doen en van andere onderwijsmethodes proeven. Ondertussen krijgen nieuwe leerkrachten de kans om een volledig jaar voor dezelfde klas te staan. Dit moet hen meer werkzekerheid en stabiliteit bieden."

Ook in het middelbaar onderwijs wil de Stad zo'n lerarenplatform invoeren, maar daar zijn momenteel nog geen middelen voor.

 

Tuly Salumu

 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees