België-Portugal, vanavond 20u30 Hall du Paire Pepinster

Nieuwe bondscoach Dario Gjergja met Belgian Lions op zoek naar groepswinst

Nieuwe bondscoach Dario Gjergja met Belgian Lions op zoek naar groepswinst

Foto: Sebastien Smets

De Belgian Lions beginnen vanavond in Pepinster aan de prekwalificatieronde. Met voor het eerst, en na dertien jaar Eddy Casteels, Dario Gjergja als bondscoach. “Een vijfde opeenvolgende EK is onze challenge,” zegt de succescoach van Oostende.

In het nieuwe systeem van de FIBA moeten de afvallers van de eerste WK-voorronde met de zeg maar kleine landen van Europa een prekwalificatieronde afwerken. De Lions, die zich nipt niet plaatsten voor de beslissende WK-voorronde, zitten in poule C met Portugal en IJsland.

Van de vier poules van vier zijn de groepswinnaars rechtstreeks geplaatst voor de kwalificatieronde (start november 2019) voor het EK van 2021. Wie laatste eindigt mag meteen een streep trekken richting Eurobasket 2021. Wie tweede of derde eindigt krijgt in de zomer van 2019 nog een kans om zich te plaatsen voor de EK-kwalificatieronde.

De Belgian Lions waren onder Eddy Casteels op de laatste vier EK’s van de partij. “Wij moeten de gezonde ambitie hebben om met de Belgian Lions steeds op een EK aanwezig te zijn. Ik ga niet akkoord dat België een klein basketballand is. Dat weiger ik te aanvaarden. Als we ons beter organiseren en meer op zoek gaan naar talent, zullen we talent vinden. Want er is talent in een multicultureel België. Zeker weten. Kijk naar de Rode Duivels, we moeten hun voorbeeld volgen. Ik wil ook op lange termijn denken, zorgen dat opvolging eraan komt,” zegt bondscoach Dario Gjergja.

“Op papier zijn we inderdaad in deze poule favoriet. Enerzijds missen we vele spelers (o.a. Salumu, Van Rossom, Tumba, Obasohan, De Zeeuw) en anderzijds speelt Portugal een andere stijl dan meeste Europese ploegen. Ze kunnen ons problemen bezorgen. Ik geloof echter in onze missie. Anders was ik er niet aan begonnen. Er is een generatiewissel op komst en met een mix van het nieuw talent en de ervaring moet België in eerste instantie gaan voor een stek op het EK van 2021 om dan trachten internationaal verder door te groeien. De lat steeds hoger leggen is wat ik met de Lions ambieer,” aldus nog bondscoach Dario Gjergja.

Programma poule C: 13/09 20.30 België-Portugal; 29/11 IJsland-België; 2/12 Portugal-België; 24/02 België-IJsland

Selectie: Lecomte, Tabu, Serron, Lasisi, Troisfontaines, Vanwijn, Kesteloot, Gillet, Iarochevitch, Lambrecht, Boukichou, Bako

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.