Achter succes van Amerikaanse basketbalster gaat zwaar trauma schuil: “Het is oké, zei hij”

Achter succes van Amerikaanse basketbalster gaat zwaar trauma schuil: “Het is oké, zei hij”

Foto: AP

Vanavond tegen de Verenigde Staten staan de Belgian Cats tegenover de beste basketbalster ter wereld. Exponent van die Amerikaanse toppers is Breanna Stewart, de beste basketbalster ter wereld met een pijnlijk verleden maar een straffe boodschap.

Lees ook: “Belgian Cats zoals Rode Duivels: voortaan hoort België bij de grote mensen”

Lees ook: De onmogelijke missie van de Belgian Cats: Verenigde Staten zijn al twaalf jaar ongeslagen

Stewart speelde de pannen van het dak in de finale van de WNBA, de vrouwelijke tegenhanger van de NBA. Haar team, de Seattle Storm won die eenvoudig met 3-0 van de Washington Mystics. Ze scoorde gemiddeld bijna 26 punten, 6 rebounds, bijna 4 assists en schoot 51 procent van haar schoten binnen. In de beslissende derde zege van Seattle scoorde Stewart 30 punten. Achteraf werd ze verkozen tot MVP. “Op verplaatsing spelen, is altijd moeilijker maar we wilden niet langer wachten en de titel pakken. Voor mij was het gewoon een nieuwe wedstrijd. Hier hebben we vier maanden voor gewerkt dus ik voelde geen druk”, reageerde Stewart.

Van de ene trofee naar de andere

Die laatste zin typeert de Amerikaanse forward perfect. Ze is amper 24 jaar jong, maar heeft nu al een indrukwekkende prijzenkast bij elkaar gespeeld. De titel met Seattle zou voor velen een hoogtepunt zijn, voor de Amerikaanse van 1m93 en 77 kilogram is het slechts een logische halte in haar carrière.

Amper een week geleden werd ze nog verkozen tot beste speler in de WNBA en dat in slechts haar derde seizoen. Een jaar eerder werd ze bekroond tot de beste nieuwkomer (rookie) van het jaar en werd ze tweede in de strijd om de prijs voor beste verdedigster. In 2016 won ze bovendien goud met Team USA op de Olympische Spelen in Rio. Daarvoor domineerde ze het college basketbal met vier titels op een rij met Connecticut. Telkens werd Stewart verkozen tot vrouw van de finale. Een unieke prestatie in het basketbalgekke Amerika.

Verder werd Stewart de snelste basketbalster om de kaap van 1.000 punten en 500 rebounds te ronden. Ze deed er amper 55 wedstrijden over. Ja, Breanna Stewart is een superster en momenteel de beste basketbalster ter wereld. De komende maanden gaat de mama van twee (Heather en Brian) aan de slag in Rusland bij Dynamo Kursk. Een tijdelijke transfer die ook Ann Wauters vaak maakte, net als Emma Meesseman.

Achter succes van Amerikaanse basketbalster gaat zwaar trauma schuil: “Het is oké, zei hij”
Foto: USA TODAY Sports

Trauma

Achter het succes van Stewart gaat echter een zwaar trauma schuil. In oktober 2017 kwam de Amerikaanse met een pijnlijk maar krachtig verhaal op de website van The Player’s Tribune. Daarin deed ze uit de doeken hoe ze als kind jarenlang seksueel misbruikt werd, door de man van haar tante.

“Ik herinner me nog steeds hoe hij rook”, begon Stewart haar relaas. “Naar sigaren en modder. Beetje metaalachtig ook. Hij was een bouwvakker en hij rookte. Die geur kan je er nooit echt afwassen. Ik sliep vaak bij andere gezinnen en hij woonde in het huis waar ik het vaakst sliep. Ik bleef vaak lang wakker en sliep op de zetel, want er was geen gastenkamer. Ik was toen een verlegen meisje van 9 jaar.”

“Soms was ik zelfs niet alleen als het gebeurde, maar ik was altijd wakker. Ik hoorde hem dan van de trap komen. Hij ging altijd naast me zitten, doen alsof hij tv keek. Ik wist wel wat er ging komen. Ja, ik ben jaren misbruikt geweest. Het is oké zei hij altijd, terwijl hij me probeerde aan te raken en mij dwong om hem te betasten. Ik vocht wel eens terug, maar was niet sterk genoeg. Ik maakte nooit een geluid dus niemand wist dat het gebeurde. Zelfs in mijn eigen bed bleef hij mij achtervolgen. Ik kon niet slapen. En als ik eens verliefd was, kreeg ik hem nooit uit mijn gedachten.”

“Gelukkig had ik toen mijn sport. Niemand dwong me om naar trainingen te gaan, maar ik wilde niets anders. Basketbal was een soort van veilige ruimte voor mij. De reden dat ik dit nu vertel, is omdat ik niet langer gebrandmerkt wil worden door dit. Ik wil gedefinieerd worden door mijn sport. Beide zaken maken deel uit van mijn leven. Maar nu kan ik eindelijk weer slapen.”

Achter succes van Amerikaanse basketbalster gaat zwaar trauma schuil: “Het is oké, zei hij”
Foto: USA TODAY Sports

Body Issue

Niet veel later kwam Stewart met een sterke boodschap naar buiten in ESPN The Body Issue. Daarin poseerde ze voor het eerst naakt en stond ze zelfs zonder kleren op de cover. Een persoonlijke overwinning voor de Amerikaanse.

“Toen ik mijn verhaalde deelde, had ik het moeilijk. Maar het zorgde voor een grote impact bij veel mensen en kan mogelijk enkele levens redden. Daarom was het zo belangrijk. Dit is waarschijnlijk het beste jaar uit mijn leven. Ik heb alles gedaan wat ik wilde doen en heb meer aan mezelf gedacht dan normaal. Plots is er een gewicht van mijn schouders gevallen. Ik wil nu gewoon ballen!”

“Ik hoop dat de mensen uit deze foto’s zullen afleiden dat ik echt volwassen geworden ben. Dat ik mijn lichaam omarmd heb. Het groot zijn, dat ik mijn lichaam begrijp en dat mijn verhaal weerspiegeld wordt in mijn lichaam. Want dat heeft een verhaal. Ik hoop dat mensen dit zien.”

 

 

Achter succes van Amerikaanse basketbalster gaat zwaar trauma schuil: “Het is oké, zei hij”
Foto: rr

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.