Beauty

BV-kapper Jochen Vanhoudt ontwart al jouw haarvragen

Ik mag mijn haar gratis laten knippen door een student. Is dat riskant?

 Ik mag mijn haar gratis laten knippen door een student. Is dat riskant?

Een student in het kapsalon maakt je vaak al op voorhand ongerust, maar wandel je straks echt buiten met een miserabele coupe? Of ben je meer dan een oefenhoofd? BV-kapper Jochen Vanhoudt legt het uit.

Studenten die een carrière als kapper voor ogen hebben, moeten tijdens hun opleiding eerst op oefenhoofden werken. Stap voor stap gaan de leerlingen verder en uiteindelijk mogen ze de technieken uitproberen op mensen. Vaak zijn familieleden van de studenten – hallo mama en oma! - de favoriete proefkonijnen. Maar vrees niet: in de beginfase zal je nog geen experimentele korte coupe aangemeten krijgen. Mensen aan de kappersschool beginnen met brushings, een watergolf of een kleurtje op mensen te proberen. Als je iemand een plezier wil doen, zeg dan gerust toe om haarmodel te zijn. Ben je heel moeilijk als het je eigen haar aangaat, dan ken je misschien iemand – je dochter of nichtje – die gewoon graag haar puntjes wil laten bijknippen.

Reputatie

Ben je in het salon niet zonder helemaal op je gemak als een kapster met leercontract zich ontfermt over je lokken, houd dan vooral in je achterhoofd dat de man of vrouw een opleiding volgt. Als je voor een kapsalon met een goede reputatie kiest, zullen de kappers de leercontracter ook goed bijstaan. Niemand wil immers een goede naam op het spel zetten. Er wordt ook gelet op tijd. Want je wil niet alleen een mooi kapsel, je wil het ook binnen de voorziene tijd.

Modellengroep

Wist je trouwens dat er op Facebook specifieke groepen bestaan waar kappers en haarmodellen zich kunnen opgeven? Als je zoekt op ‘kappersmodellen gezocht’, dan kom je vast uit bij de juiste mensen. Voor mensen met een beperkt budget is het trouwens een voordeel om in privéscholen model te staan. Je haar staat gratis of voor een kleine prijs op punt. Het kost je vaak zelfs minder dan haarverf uit de supermarkt. De diagnose van de leerkracht krijg je er zomaar bij.

Corrigeer