Spaans parlement geeft groen licht voor herbegrafenis Franco

Spaans parlement geeft groen licht voor herbegrafenis Franco

Foto: EPA-EFE

Juridisch staat niets nog de omstreden herbegrafenis van het stoffelijk overschot van Francisco Franco (1892-1975) in de weg. Het Spaanse parlement stemde donderdag met een duidelijke meerderheid voor een decreet van de socialistische regering om de resten van de Spaanse dictator weg te halen uit een mausoleum in de buurt van Madrid. Er waren 172 stemmen voor, twee tegen en 164 onthoudingen, die laatste vooral van parlementsleden van de conservatieve Volkspartij (PP) en het liberale Ciudadanos.

Van bij zijn aantreden begin juni maakte premier Pedro Sanchez van de herbegrafenis van Franco één van zijn belangrijkste strijdpunten. “Vandaag zet Spanje een historische stap (...) Vandaag ziet onze democratie er beter uit”, stelde de eerste minister donderdag na de stemming op Twitter.

Volgens de socialistische regering levert het goedgekeurde decreet de rechtsbasis voor het opgraven en het transporteren van het stoffelijk overschot. De monumentale grafsite van de dictator bevindt zich al meer dan vier decennia in de Vallei van de Gevallenen in de Sierra de Guadarrama, een veertigtal kilometer ten noordwesten van Madrid. Het mausoleum is tot op vandaag een bedevaartsoord voor sympathisanten van Franco en rechtsextremisten.

Dat was de regerende socialisten een doorn in het oog. Veel conservatieve politici en ook de familie van Franco hadden zich echter tegen de plannen van de regering-Sanchez uitgesproken. PP-leider Pablo Casado vond het “onverantwoordelijk om al geheelde wonden opnieuw open te rijten”.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees