Protest zwelt aan in peloton tegen “rennersvakbond waarin renners niks te zeggen hebben”

Protest zwelt aan in peloton tegen “rennersvakbond waarin renners niks te zeggen hebben”

Foto: BELGA

Een groot deel van het peloton heeft het compleet gehad met de internationale rennersvakbond CPA . Op donderdag 27 september wordt er tijdens de wereldkampioenschappen in Innsbruck een nieuwe voorzitter gekozen, maar de stemprocedure maakt de renners boos. “De renners hebben niks te zeggen, dat moet veranderen”, zegt Stijn Boeykens (ACV Sporta).

Acht jaar al is de Italiaan Gianni Bugno (foto) voorzitter van de Cyclistes Professionels Associés (CPA). De voormalige wieler­kampioen wil zijn termijn verlengen en heeft nu voor het eerst een tegenkandidaat: de Brit David Millar. “Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Zwitserland en Noord-Amerika zijn de enige die nog in de vakbond zitten, België is er dit jaar ontgoocheld uitgestapt”, zegt Stijn Boeykens (ACV Sporta) die de Belgen vertegenwoordigt. “De renners zagen er het nut niet meer van in. Het peloton associeert er zich niet langer mee, terwijl de CPA door het prijzengeld van de renners wordt gefinancierd. De CPA durft niet in te gaan tegen de UCI en organisator ASO. Het inkrimpen van het aantal renners in wedstrijden was de druppel. De renners vroegen om een sterke reactie, maar Bugno zei dat hij zou evalueren na de Giro. Nu zegt hij plots dat hij zogezegd als enige heeft tegengestemd en de klok wil terugdraaien.”

De komst van een nieuwe voorzitter zorgt misschien voor verandering. “Het gaat er in de eerste plaats om dat de renners zelf hun voorzitter kunnen kiezen”, zegt Boeykens. “De landen die er nog in zitten, worden door één iemand vertegenwoordigd, maar die stem telt dan wel voor alle profrenners van het betrokken land. Spanje, Italië en Frankrijk zijn pro-Bugno, zodat de uitslag eigenlijk al vaststaat. Ook al zijn er veel renners uit die landen die het anders willen, maar zij kunnen niet individueel stemmen. De renners van landen die geen vertegenwoordiger hebben, mogen alleen stemmen als ze persoonlijk naar Innsbruck gaan. We hebben geëist om alle renners online te laten stemmen, maar dat wil de CPA niet. Tour­winnaar Geraint Thomas heeft al boos gereageerd en er is nu een petitie op internet, #letusvote, die op een paar dagen tijd al door meer dan 300 renners is onder­tekend. Het is toch niet te vatten dat CPA niet wil dat alle renners kunnen stemmen? Het gaat tenslotte over hen.”

Nieuwe vakbond?

De wielrenners staan ook 7 procent van het prijzengeld af voor de werking van de CPA en voor een solidariteitsfonds zodat renners die met pensioen gaan een financiële uitkering krijgen. “Maar de reserves van dat fonds raken stilaan uitgeput, in zoverre zelfs dat ze binnen twee jaar amper nog renners gaan kunnen uitbetalen”, zegt Boeykens.

Daarom willen de renners verandering. Dat kan volgens hen alleen met een voorzitter die de stem van de renners wegdraagt, de boel opkuist en naar de renners luistert. Ook de oprichting van een nieuwe vakbond na 27 september is mogelijk.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.