Buurt reageert geschokt op ontruiming kerkhof door 'overijverige werklieden': “Het leek wel vandalisme”

Buurt reageert geschokt op ontruiming kerkhof door 'overijverige werklieden': “Het leek wel vandalisme”

Marina hoopt dat de volgende graven respectvoller behandeld worden. Foto: mvl

Asse -

De Mollemse gemeenschap reageert onthutst over de onrespectvolle manier waarop graven op het kerkhof werden verwijderd. “Ze kregen een groot wit kruis en werden dan kapotgeslagen. Precies vandalisme.”

De gemeente Asse kondigde begin deze week aan dat de begraafplaats van Mollem de komende maanden een grondige opfrisbeurt krijgt. Om plaats te creëren, zouden de graven waarvan de concessies verlopen zijn worden verwijderd. De werkzaamheden zouden eind deze maand beginnen. Maar enkele omwonenden die deze week langsgingen op de begraafplaats zagen dat de werken al waren aangevat en ze niet op een respectvolle manier werden uitgevoerd. De graven die verwijderd zouden worden, kregen een groot wit kruis. Sommige werden zelfs al gedeeltelijk neergehaald waardoor de grafsteen barstte. “Ik vond het verschrikkelijk toen ik dit tafereel maandag zag”, zegt buurvrouw Marina Verreycken.

Overijverige werklieden

“Ik wilde het graf van enkele familieleden bezoeken toen ik het zag. Ik was er echt niet goed van. Het was net vandalisme. Op verschillende graven stond een groot wit kruis en andere waren precies met een hamer kapot geslagen. Ik ben meteen naar de graven van mijn familie gaan kijken, gelukkig was alles in orde.”

Volgens Marina kan de werkwijze echt niet door de beugel. Ze wordt bijgetreden door schepen Rik De Baerdemaeker (CD&V), die bevoegd is voor de begraafplaatsen. “Twee overijverige werklieden hebben dit gedaan. Hun opdracht was nochtans om enkel een klein wit bolletje op de zijkant van de graven te zetten, zodat de aannemer weet welke graven er weg mogen. De graven waarvan de steen kapot was, werden wel enkel gewoon neergehaald. Er is mij gemeld dat ze zeker niet werden stukgeslagen met een hamer. Maar de werkwijze kan uiteraard niet door de beugel en de twee werklieden werden op het matje geroepen”, zegt De Baerdemaeker.

Nu de werken vroeger gestart zijn, wordt er doorgewerkt zodat in één week tijd alle graven weggehaald zullen zijn. “We hebben overwogen om het kerkhof een tijd te sluiten, maar dat kunnen we niet maken ten opzichte van diegenen die het graf van hun naasten willen bezoeken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees