Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
Het Nieuwsblad camera closecorrect down facebook gplus nextprevquote share twitter video

Burgemeester Vanden Broucke en Jan Fabre bij de fameuze schildpad.vln

Bestuur zal naam en standbeeld behouden, oppositie noemt het slechte publiciteit voor Nieuwpoort

“Nooit fan geweest van dat Fabreplein, en nu nog eens imagoschade erbovenop”

Nieuwpoort

-

Ondanks de aantijgingen tegen kunstenaar Jan Fabre is Nieuwpoort vastbesloten om zowel het kunstwerk ‘Searching for Utopia’ - bekend als de schildpad - als de naam ‘Fabreplein’ te behouden. “Dit levert de stad imagoschade op”, zegt de oppositie.

De naam ‘Fabreplein’ heeft in Nieuwpoort nooit unanieme steun genoten. De meerderheid is fel voorstander, de oppositie is fel tegen. Gisteren raakte bekend dat de kunstenaar in een open brief van (ex)medewerkers beschuldigd wordt van seksuele intimidatie, vernederingen en machtsmisbruik. Het nieuws sloeg in Nieuwpoort in als een bom. Maar burgemeester Geert Vanden Broucke is meteen heel duidelijk: het Fabreplein behoudt zijn naam en ook het kunstwerk ‘Searching for Utopia’, dat de kunstenaar op de rug van een schildpad uitbeeldt, blijft staan.

“De commotie rond Jan Fabre staat volledig los van het kunstwerk op zich”, zegt burgemeester Vanden Broucke (CD&V). “Ik zal Fabre niet verdedigen noch veroordelen. Het gerecht moet zijn werk doen. We hebben hier wel iets heel moois gerealiseerd: een prachtig plein met een bekend kunstwerk, een toeristische troef die kan tellen. We krijgen daarover niets dan positieve commentaren.”

Over de benaming ‘Fabreplein’ is heel wat te doen geweest, niet in het minst tijdens de bespreking ervan in de gemeenteraad in juni. De naam werd goedgekeurd, maar botste op kritiek van de oppositie, die Fabre een narcist noemde en hem verweet vier identieke kunstwerken te hebben gemaakt. “Wij zijn er nooit voorstander van geweest om dat plein zo te noemen”, zegt Nicolas Vermote (SP.A), “en wat nu gebeurt, bezorgt Nieuwpoort heel wat imagoschade. Het is allesbehalve goede publiciteit. Nu, het kunstwerk staat er, maar we distantiëren ons met klem van de figuur Fabre”, aldus Vermote.

Onwettige naam

Geert Vanden Broucke Burgemeester Nieuwpoort “Als we alle borden en kunst van in opspraak gekomen personen moeten wegnemen, zouden we heel

Het plein heet trouwens nog niet officieel Fabreplein en het is ver van zeker dat zoiets ooit zal gebeuren. Dat blijkt uit het antwoord dat inwoner Kristof Jacobs kreeg van het Agentschap Binnenlands Bestuur. Jacobs had tegen de beslissing van de gemeenteraad klacht ingediend, onder meer omdat een plein naar een nog levende persoon noemen niet mag. “De procedure voorziet dat de gemeenteraad nu de naam definitief moet goedkeuren”, legt Kristof Jacob uit. “En het antwoord dat ik van de overheid op mijn klacht kreeg, is meer dan duidelijk: “wanneer tegen de definitieve beslissing klacht wordt ingediend, zal deze beslissing worden onderzocht. Blijkt dat er dan nog steeds sprake is van Fabreplein, zal ze wellicht worden geschorst gezien de onwettelijkheid.”

De N-VA-fractie in de raad overweegt om een bijkomend agendapunt te plaatsen op de dagorde van de volgende raad, eind september, met het voorstel om de voorlopige goedkeuring van de naam sowieso in te trekken. “Een plein naar Fabre noemen, kan echt niet”, zegt Matthias Priem.

De burgemeester stelt dat alleen de groene zone met het kunstwerk de naam ‘Fabreplein’ kreeg. “En zo wordt het al vanaf het begin in de volksmond genoemd”, aldus Vanden Broucke. “Er is trouwens geen enkel adres op het plein aangesloten. Als we alle straatnaamborden en kunst van personen die in opspraak zijn gekomen moeten wegnemen, dan zouden we heel veel werk hebben.”

Het beste van Enkel voor abonnees