Internetgebruik in Belgische universiteiten stijgt met 21 procent

Internetgebruik in Belgische universiteiten stijgt met 21 procent

Foto: BELGA

Op de Belgische universiteiten is er in het tweede semester van het academiejaar 2017-2018 21 procent meer internet gebruikt dan in dezelfde periode een jaar voordien. Dat meldt de federale overheidsorganisatie Belnet, die instaat voor het internetnetwerk van universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra en overheidsdiensten.

In het totaal tikte het internetgebruik voor het volledige academiejaar 2017-2018 af op 53,64 petabyte data. Dat komt overeen met een full HD-film met een kijktijd van 2.616 jaar. “De afgelopen vijftien jaar noteerden we op ons netwerk een jaarlijkse stijging van 20 à 25 procent in het dataverbruik. De universiteiten volgen dezelfde trend. Voor hen is het internet een basismiddel in al hun kernactiviteiten”, zegt Jan Torreele, directeur van Belnet.

Tijdens het academiejaar 2017-2018 maakten in het hoger onderwijs 592.000 studenten, onderzoekers en medewerkers gebruik van het Belnet-netwerk. Dat is 13,4 procent meer dan vijf jaar geleden. De stijging wordt toegeschreven aan onder meer de digitalisering van het onderwijs, de opkomst van het ‘Internet of Things’ en de populariteit van streamingdiensten zoals YouTube.

Belnet verwacht het komende academiejaar opnieuw een groei van 20 à 25 procent. Die zal zich de jaren daarna doorzetten door onder andere de opkomst van virtual reality en de online samenwerking van onderzoekers op internationaal niveau. De organisatie verzekert dat ze met haar netwerk klaar is om een stabiele partner te zijn van de universiteiten. “Een jaarlijkse, exponentiële stijging van meer dan 20 procent is echt uitzonderlijk en geen enkele andere sector kan zo’n toename aan. Stel dat je morgen opeens 20 procent meer water per seconde uit de kraan nodig hebt, dan heb je een probleem want dat kunnen de waterleidingen niet aan. Het Belnet-netwerk is wel voorzien op zo’n stijging”, stelt Torreele.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees