Belgische federatie baalt om “gemiste kans” van dressuurploeg op Wereldruiterspelen

Belgische federatie baalt om “gemiste kans” van dressuurploeg op Wereldruiterspelen

Foto: EPA-EFE

Wendy Laeremans, sportief directeur van de Belgische Ruitersportfederatie, kon maar moeilijk tevreden zijn met de negende plaats van het dressuurteam op de Wereldruiterspelen. Daardoor kon België zich niet rechtstreeks plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Zij noemde het “een gemiste kans”.

“In feite deden alleen Laurence Roos en Fil Rouge wat ze moesten doen: een beste jaarprestatie bij elkaar rijden”, reageerde Laeremans. “Wij verwachten van al onze ruiters dat zij op een kampioenschap hun beste jaarprestatie afleveren en dat is niet gebeurd. Ik kan dus niet tevreden zijn met deze negende plaats. Dit is zonder twijfel een gemiste kans.”

Kan het forfait van Jorinde Verwimp als excuus ingeroepen worden? “Jorinde moest forfait geven omdat haar paard onvoldoende fit was. We konden dus geen beroep doen op deze combinatie en dus moet je rekenen op de ruiters en paarden die wel ter beschikking zijn. Topsport is geen zaak van “als dit” of “als dat”. Alleen de feiten tellen. Na dit WK zullen wij, zoals altijd, een evaluatie opmaken en daaruit de nodige lessen trekken met het doel in de toekomst beter te doen.”

Volgend jaar op het EK in Rotterdam zijn er nog drie tickets te verdienen voor de Olympische Spelen van Tokio. Met de negende plaats van Tryon is België virtueel geplaatst. “Dat is speculatie en daar willen wij niet aan mee doen. Wij moeten na dit WK beginnen te werken met het doel dat in 2019 iedere combinatie in staat is om op het EK een beste jaarprestatie te rijden.”

Laurence Roos plaatste zich als enige van de vier Belgen voor de Grand Prix Special. “Laurence is een echte topsporter. Zij maakte toch enkele kleine foutjes en daar kan ze als topsporter niet mee leven. Het siert haar. Toch was ze in het algemeen zeer tevreden over haar debuut op een WK. Het is maar weinigen gegeven een beste jaarprestatie te verwezenlijken op een eerste wereldkampioenschap.”

Corrigeer