De vredespijp is gerookt: Smashing Pumpkins neemt plaat op in bijna volledige originele bezetting

De vredespijp is gerookt: Smashing Pumpkins neemt plaat op in bijna volledige originele bezetting

Foto: AFP

Smashing Pumpkins, de rockband die wereldberoemd werd in de jaren 90, heeft een nieuwe plaat opgenomen in de (bijna volledige) originele bezetting. Dat heeft de groep vrijdag bekendgemaakt, bijna 20 jaar nadat ze met een felle ruzie gesplit waren.

Niemand zou er een cent op verwed hebben dat Smashing Pumpkins ooit nog in haar originele bezetting zou samenkomen. Daarvoor waren de ruzies binnen de band te groot. Voornaamste bron van ergernis was frontman en voornaamste songschrijver Billy Corgan, een uitgesproken persoonlijkheid met een vreselijk perfectionistisch kantje. Om zeker te zijn dat het goed was, speelde hij op doorbraakplaat Siamese Dream uit 1993 zowat alle gitaar- en baspartijen in.

Vervelend, vonden bassist D’arcy Wretzky en gitarist James Iha dat. Ze beten op hun tanden tot in 1996, maar toen pakten gitzwarte wolken zich samen boven Smashing Pumpkins. Tijdens hun tournee overleed toetsenist Jonathan Melvoin – een huurling, uiteraard – na een overdosis heroïne. Dezelfde avond nam ook drummer Jimmy Chamberlin een overdosis, maar hij overleefde het. De man werd wel uit de band gegooid. Toen hij in 1999 terugkwam, vertrok D’arcy. In december 2000 hield de band op te bestaan.

“Eigenlijk is het gitarist James Iha die de band heeft stukgemaakt”, zei Corgan daar later over. “Niet ik, niet drummer James Chamberlin, maar James Iha. Hielp het dat bassist Wretzky ontslagen werd omdat hij een drugsverslaafde slechte mens was die geen hulp wilde zoeken? Neen, dat hielp ook niet.”

Weer samen

Het is dan ook verrassend dat frontman Billy Corgan diezelfde gitarist – James Iha – en drummer Jimmy Chamberlin voor het eerst sinds 2000 weer in dezelfde ruimte kreeg om samen muziek te maken. Ze gaan ook op tournee met hun nieuwe songs en hun grootste hits. Grote afwezige bij de reünie is Wretzky, die Corgan ervan beschuldigt deze reünie alleen maar te bewerkstelligen om er munt uit te slaan.

Producer van het nieuwe album is de vermaarde Rick Rubin, die met tal van supersterren uit de rockwereld heeft gewerkt zoals Red Hot Chili Peppers, Johnny Cash, Beastie Boys, Adele, Ed Sheeran en Justin Bieber.

Het album draagt de titel Shiny and Oh So Bright, Vol. 1 / LP: No Past. No Future. No Sun en zal op 16 november het licht zien. Er is alvast een eerste single gelanceerd: Silvery Sometimes (Ghosts).

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees