Erdogans waarschuwt de Turkse centrale bank: “Mijn geduld kent grenzen”

Erdogans waarschuwt de Turkse centrale bank: “Mijn geduld kent grenzen”

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan Foto: REUTERS

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft vrijdag opnieuw kritiek geuit op de Turkse centrale bank, daags nadat die de rente stevig optrok. Aan leden van zijn partij liet Erdogan vrijdag verstaan dat zijn geduld met het beleid van de centrale bank “grenzen kent”.

De centrale bank in Turkije verhoogde donderdag de rente van 17,75 procent tot 24 procent. Meteen schoot de Turkse munt hoger. Nochtans had president Erdogan enkele uren voordien de druk op de centrale bank nog opgevoerd, om de rente te verlagen. Volgens de Turkse president zal het verhogen van de rente niet bijdragen aan het afremmen van de inflatie. “Turkije zal de resultaten van de onafhankelijkheid van de centrale bank merken”, aldus Erdogan.

Erdogan houdt er de onorthodoxe theorie op na dat renteverhogingen leiden tot snellere prijsstijgingen. Bankiers en economen gaan doorgaans juist uit van het tegenovergestelde. Renteverhogingen worden normaliter dan ook toegepast om stijgingen van de consumentenprijzen - de inflatie - te beteugelen. De inflatie in Turkije lag in augustus op bijna 18 procent.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees