Opgelet: zondag mag je de meeste steden niet binnen met de auto. Tenzij je een pasje hebt of diplomaat bent

Opgelet: zondag mag je de meeste steden niet binnen met de auto. Tenzij je een pasje hebt of diplomaat bent

Nog nooit hielden zoveel steden en gemeenten in Vlaanderen en in Brussel een autoloze zondag. Nu zondag mag je op 43 plaatsen in Vlaanderen maar ook in de hoofdstad niet met de wagen rijden. Enkel wie vooraf een vergunning heeft aangevraagd of diplomaten mogen door.

Dit jaar organiseren maar liefst 48 steden en gemeenten eenAutovrije Zondag, een nieuw record. Nu zondag 16 september wordt de grootste autovrije feestdag in het land. In de meeste grote steden mag je zondag niet met de auto rijden.

De deelnemende gemeenten en steden zijn: Aalst, Antwerpen, Asse, Beveren-Waas, Bilzen, Brugge, De Pinte, Deinze, Dendermonde, Diksmuide, Gent, Gingelom, Grobbendonk, Haacht, Haaltert, Ham, Hamme, Hasselt, Ichtegem, Ieper, Vorselaar, Kortrijk, Kruibeke, Mechelen, Melle, Merelbeke, Nijlen, Ninove, Oostende, Oud-Turnhout, Roeselare, Rotselaar, Sint-Niklaas, Tielt, Tienen, Vilvoorde, Vorselaar, Wezembeek-Oppem, Wemmel, Wijnegem, Zedelgem en Zelzate.

Op de meeste plaatsen zijn die dag speciale activiteiten gepland en staat alles in het teken van de zwakke weggebruiker.

Ook Brussel zal autovrij zijn tussen 9.30 uur en 19 uur. De MIVB en de Lijn zorgen voor gratis openbaar vervoer. Ook wordt de dienstverlening herbekeken met een aanzienlijke versterking op de meeste metro-, tram- en buslijnen. Voor 5 euro kan iedereen onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer.

De tunnels zijn wel verboden voor fietsers, laat de politie weten.

In Gent wordt de volledige binnenstad van 10 uur tot 18 uur verkeersvrij gemaakt en zijn er tal van activiteiten. Parkeren kan buiten de stad. Het openbaar vervoer rijdt wel.

De politie roept iedereen op om voorzichtig te blijven en verkeersregels te volgen. Want hulpdiensten en een beperkt aantal andere chauffeurs hebben wel een pasje om te mogen rijden. Zelfs op een autoloze zondag.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees