Groenewegen is Degenkolb en Stuyven te snel af: Nederlander wint Kampioenschap van Vlaanderen

Groenewegen is Degenkolb en Stuyven te snel af: Nederlander wint Kampioenschap van Vlaanderen

Foto: Photo News

Dylan Groenewegen heeft het Kampioenschap van Vlaanderen gewonnen. De Nederlander sprintte sneller dan de Duitser John Degenkolb. Jasper Stuyven was eerste Belg op de derde plaats. Sean De Bie eigende zich de negende plaats toe en is de nieuwe leider in het klassement van de Napoleon Games Cycling Cup.

Na zowat 30 kilometer wedstrijd trokken David Boucher, Stijn De Bock en de Nederlanders Jeroen Meijers met Luuc Bugter in de aanval. Dit kwartet kreeg een maximale voorgift van 4:45 op het peloton waarin vooral de renners van LottoNL-Jumbo en Trek-Segafredo het tempo bepaalden. Lotto Soudal paste voor het werk, ook omdat het nog voor halfkoers het moest stellen zonder André Greipel. De Duitser, in 2008 nog eindlaureaat in Koolskamp, had nog voor halfkoers opgegeven door ziekte.

Met nog 25 kilometer voor de boeg versnelde Luuc Bugter. Stijn De Bock sprong naar zijn wiel en zo kregen we twee leiders. Niet voor lang evenwel. David Boucher trok met Jeroen Meijers in zijn wiel naar het duo en ging dan op zijn beurt demarreren. Meteen was duidelijk dat de goede verstandhouding vooraan helemaal zoek was, dit op twee ronden van het einde. Stijn De Bock zette het daarna op een lopen. Het trio Boucher, Meijers en Bugter werd gegrepen door het peloton en met nog 17 kilometer te rijden smolt alles samen. Dries De Bondt ging dan zijn kans maar ook hij kreeg geen vrijgeleide. Meteen volgde nog een spervuur van uitvalspogingen maar uiteindelijk trok toch een gesloten peloton naar de laatste kilometer. In de daaropvolgende massasprint was Dylan Groenewegen de snelste en hij volgt daarmee de Colombiaan Fernando Gaviria op als eindlaureaat van het Kampioenschap van Vlaanderen.

Groenewegen is Degenkolb en Stuyven te snel af: Nederlander wint Kampioenschap van Vlaanderen
Foto: VDB

Groenewegen: “Ik moest nog even een omweg maken”

Voor Dylan Groenewegen werd het zijn dertiende zege van het seizoen nadat hij onder andere dit jaar twee ritzeges boekte in de Tour, een etappe in de Ronde van Dubai, twee ritzeges in de Ronde van de Algarve, Kuurne-Brussel-Kuurne, een rit in Parijs-Nice, drie etappes in de Ronde van Noorwegen, een rit in de Ronde van Slovenië en Veenendaal-Veenendaal.

“Ik moest in de laatste rechte lijn nog even een omweg maken om het te halen. Trek-Segafredo was voor mij mijn ideale trein”, vertelde Groenewegen. “Ik zat in het wiel van John Degenkolb en wou eerst langs rechts gaan maar zag dat er daar geen plaats was dus besloot ik om even in te houden en vol op links door te gaan. Met het gekende gevolg. Mijn dertiende zege dit seizoen was een feit.”

“Ik ben hier al eens zwaar ten val gekomen, werd al eens tweede en nu is het wel prijs”, vervolgde de Nederlander. “Het is echt heel moeilijk om de sprint in te schatten. Zeker vandaag ook weer, zeker met de wind op kop. Ik kan niet anders dan blij zijn met mijn seizoen. Dat begon al met een overwinning in de Ronde van Dubai en nu in september kan ik het nog steeds. En het seizoen is nog niet ten einde. Ik hoop de komende dagen mijn aantal zeges nog wat op te krikken.”

Degenkolb: "Reden als team een goed kampioenschap"

De 29-jarige John Degenkolb (Trek-Segafredo) reed voor het eerst in zijn carrière het Kampioenschap van Vlaanderen. "Het was best een zware koers want het tempo lag de hele dag redelijk hoog. Als team hebben wij een voortreffelijke wedstrijd gereden. Het was de eerste keer voor mij in Koolskamp maar het beviel me wel", stelde John Degenkolb.

In volle finale probeerden nog tal van renners de massasprint te ontlopen maar daar slaagde niemand in. "Er was een groepje weg met een man of zes maar die lieten we gewoon enkele meters voor ons uitrijden. Daar maakte ik me geen zorgen om", vervolgde John Degenkolb. "In de laatste rechte lijn was het Jasper Stuyven die voor mij de sprint aantrok. Ik kon hem remonteren maar zag dan plots Groenewegen links van mij komen. Uiteindelijk moeten wij toch tevreden zijn om als team met twee man op het podium te staan. Dylan Groenewegen ging op het beste moment aan en als iemand sterker is dan jezelf moet je dat ook toegeven."

Stuyven: "Ik zou het niet kunnen afmaken"

Stuyven eindigde dus als derde. "John had gezegd dat hij zich goed voelde en daarom werd zijn kaart getrokken. Ikzelf voelde me ook niet slecht, maar niet top. Ik zou het niet kunnen afmaken in de sprint. Daarom koos ik ervoor om de lead-out te doen voor John Degenkolb. Spijtig genoeg kwam Dylan Groenewegen nog om ons heen fietsen naar de zege."

Jasper Stuyven staat voor een tweede keer op het podium deze week. En zondag volgt er een thuiskoers in de GP Jef Scherens in Leuven. "Dat zijn toch mooie resultaten? Ik maak het mezelf echter niet gemakkelijk door zo goed te presteren. De fans zullen zondag dan ook veel van mij verwachten. Als renner in eigen streek koersen is altijd iets heel speciaals. Ik kijk er zeker naar uit en hoop er het beste van te maken. Wij starten daar opnieuw met een sterke ploeg en dat zal wel nodig zijn willen we ook die koers naar onze hand zetten. Ik ga alvast mijn uiterste best doen zondag om er weer te staan."

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.