Belgische primeur: met de Maxi-Cosi naar de cinema, en de geprogrammeerde film is niet wat je zou verwachten

Belgische primeur: met de Maxi-Cosi naar de cinema, en de geprogrammeerde film is niet wat je zou verwachten

De cinemazaal wordt voor de gelegenheid babyvriendelijk gemaakt, onder andere door de lichten niet volledig te dimmen. Foto: jph

Leuven -

Belgische primeur voor Cinema ZED en kunstencentrum STUK in Leuven: voor het eerst in België kan je er naar de cinema gaan met je baby.

Tijdens STUK RE-START, het 36-uren-festival waarmee het kunstencentrum STUK haar nieuwe seizoen aftrapt, zullen ook kersverse ouders hun dada vinden: ze mogen er namelijk met hun baby naar de film gaan, met de Maxi-Cosi in het zitje naast hen. Het experiment kreeg de naam ‘Cinema Poussette’.

“Bij mijn weten is het de eerste keer in België dat je naar de film kunt gaan met je baby”, zegt Sara Vandaele van Fonk vzw. “In Londen wordt het al op een regelmatige basis gedaan. Daar hebben wij het opgepikt.” Cinema ZED organiseert Cinema Poussette voorlopig enkel naar aanleiding van STUK RE-START, maar als het een succes is, wordt het misschien wel een vaste formule.

Minder luid

Of de film niet voortdurend verstoord zal worden door huilende en poepende baby's? “Het valt moeilijk in te schatten hoe het gaat verlopen, maar we gaan er alles aan doen opdat de baby's zich op hun gemak voelen. Het geluid zal minder hard staan zodat ze - als ze slapen - gewoon kunnen blijven verder dutten. Er gaat ook een beetje licht in de zaal aanblijven zodat de ouders hun kindje kunnen zien, en zodat ze gemakkelijk naar buiten kunnen gaan.”

Ku Klux Klan

Cinema ZED zal BlacKkKlansman van Spike Lee vertonen, een film over de Ku Klux Klan, een racistische terreurgroep in de VS. Niet bepaald kindvriendelijk, maar dat hoeft ook niet, klinkt het bij Fonk. “De maximumleeftijd voor de baby's is 12 maanden. Het is dus niet dat ze gaan meekijken naar de film. We hebben voor BlackKlansMen gekozen omdat het naar onze mening de beste film van de maand is en als jonge ouder heb je weinig tijd om naar de film te gaan. Als je er dan maar één in de maand ziet, dan kan het maar ineens de beste zijn.” Ook nog voorzien om de jonge ouders in de watten te leggen: een bewaakte buggyparking en een koffie die is inbegrepen in de prijs van het ticket. “Want ze hebben waarschijnlijk slaapgebrek.”

De tickets kosten 5 euro per volwassene en de baby's mogen gratis binnen. Cinema Poussette vindt plaats op vrijdag 28 september, om 10 uur en om 14 uur. Online inschrijven is verplicht.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees