Afrikaanse varkenspest: “Reinig kledij en wagen grondig na het jagen”

Afrikaanse varkenspest: “Reinig kledij en wagen grondig na het jagen”

Foto: Hollandse Hoogte / Ton Toemen

Jagers die in contact komen met everzwijnen, moeten extra aandacht besteden aan sanitaire maatregelen om de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest tegen te gaan. “Was en ontsmet kledij en laarzen, en reinig de wagen”, vraagt de belangenvereniging voor de jacht, Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV).

Jagers die zelf een everzwijn schieten, kunnen ook altijd een staal opsturen naar de overheid of die laten afnemen door een dierenarts. “Op die manier kan een nieuwe haard snel ontdekt worden en de verspreiding worden ingedamd”, zegt HVV-directeur Geert Van den Bosch.

De vereniging roept samen met Face, de Europese koepelorganisatie van jagers, de autoriteiten ook op om jagers te ondersteunen die mee de Afrikaanse pest willen indijken. Ze kunnen dan onder meer doen naar nachtrichtkijkers toe te staan.

Vrijdagochtend kwam een nationale taskforce bijeen om alle betrokken partijen, zoals de jachtsector, overheden, landbouwers en varkensboeren, te informeren over de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in de provincie Luxemburg. In Vlaanderen zouden er voorlopig geen specifieke beperkingen voor de jacht nodig zijn.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees