Taxichauffeur schiet collega in de nek in hartje Brugge terwijl toeristen op achterbank zitten

Taxichauffeur schiet collega in de nek in hartje Brugge terwijl toeristen op achterbank zitten
Brugge -

Nabij de Markt in Brugge heeft vrijdagavond een schietincident plaatsgevonden. Dat bevestigt de Brugse politie. Het slachtoffer werd geraakt in de nek, maar zou niet in levensgevaar verkeren. Er is sprake van drie verdachten, twee daarvan hebben zich gemeld bij de politie, een derde wordt nog gezocht.

Het schietincident vond omstreeks 23.30 uur plaats. Aan het station van Brugge zou een schermutseling zijn ontstaan tussen enkele taxichauffeurs. Eén van hen nam de benen maar werd achtervolgd door drie personen. Hij werd even verderop, in de Vlamingstraat, klemgereden waarop een wapen werd getrokken. Eén van de verdachten loste een schot. Het slachtoffer kreeg een kogel in de nek. Hij kon, met twee buitenlandse toeristen als klanten, nog wegrijden tot aan de Markt waar hij hulp zocht. De kogel werd operatief verwijderd, zijn toestand is stabiel.

Er zijn momenteel drie verdachten, waarvan twee zich hebben aangegeven bij de politie. Ze worden verhoord. Een derde is nog op de vlucht. Het betreft drie broers. Meer details over de identiteit wou het parket niet kwijt om het onderzoek niet te verstoren.

Er is een onderzoeksrechter gevorderd. De drie worden verdacht van poging moord. Ze worden wellicht zondag voorgeleid.

Al langer spanningen

De aanleiding van het incident is alsnog niet duidelijk, maar er is al langer sprake van spanningen in het Brugse taximilieu. In het verleden was er sprake van kleine opstootjes en bedreigingen, maar tot zwaar geweld kwam het alsnog niet.

De oorzaak van de spanningen is een forse toename van het aantal taxi’s. Enkele jaren geleden waren er slechts een vijftigtal taxichauffeurs in Brugge, maar volgens een Vlaamse richtlijn mogen vergunningen uitgereikt worden per 1.000 inwoners. Brugge telt 117.000 inwoners, waardoor er 117 licenties uitgereikt werden. Op korte tijd is het aantal taxichauffeurs in Brugge verdubbeld, tot groot ongenoegen van de chauffeurs die al een licentie hadden.

Corrigeer

NIEUWS