De lijsten zijn binnen: zeven nieuwe politieke partijen doen mee aan verkiezingen in Gent

© bst

In Gent zijn zaterdag dertien lijsten officieel ingediend voor de lokale verkiezingen in oktober. Daarbij zijn zeven nieuwe partijen: PISS-OFF, BE.ONE, Gentse Burgers, de Multiculturele Recht Partij, DUW.GENT, De Spiegel en het Vlaams Multicultureel Collectief.

Bert Staes

Wie mee wil doen aan de lokale verkiezingen in Gent moest zaterdag officieel een kandidatenlijst indienen in het Justitiepaleis van Gent. Veertien partijen daagden op, waaronder het kartel SP.A-Groen als één lijst.

Er werden zaterdag voor de gemeenteraadsverkiezingen in Gent dertien lijsten ingediend. Zeven van de dertien ingediende lijsten voor dit jaar zijn nieuw. Dit zijn alle ingediende lijsten met hun lijsttrekkers, in willekeurige volgorde:

 1. Open Vld: Mathias De Clercq
 2. Pvda: Tom De Meester
 3. sp.a-Groen: Rudy Coddens
 4. N-VA: Anneleen Van Bossuyt
 5. Vlaams Belang: Johan Deckmyn
 6. CD&V: Mieke Van Hecke
 7. PISS-OFF: Ashley Vandekerckhove
 8. DUW.GENT: Ann Van Gysel
 9. Multiculturele Recht Partij (MRP): Murat Koylu
 10. Gentse Burgers: Adhemar Chico Dhaese
 11. BE.ONE: Meryem Kaçar
 12. Vlaams Multicultureel Collectief (VMC): Ahmet Koç
 13. De Spiegel: Reza Moqadam

LEES OOK: Vier multiculturele partijen en twee burgerlijsten: wie doet officieel mee aan de verkiezingen in Gent?

De keuze was de laatste decennia nooit zo breed in Gent. In 2012 stond elf lijsten op de kiesbrief. Solida, Rood!, Belg-Unie, Piratenpartij en LijstLijst zijn er niet meer bij. In 2006 waren er zeven lijsten in Gent. In 2000 tien.

Lang niet alle lijsten zijn volledig bezet. Zo heeft de lijst van MRP maar vijf kandidaten, die van PISS-OFF tien en die van Be.One vijfentwintig. De grote partijen hebben allemaal de volle 53 namen op hun lijsten staan, het maximum in Gent.

Zaterdag werden de lijsten bij het indienen onderworpen aan een eerste controle: kloppen de namen, de rijksregisternummers en de handtekeningen en is het aantal vrouwen en mannen in evenwicht, zoals de wet het voorschrijft?

Maandag volgt nog een nauwkeurige controle, waarna de kandidatenlijsten officieel bekendgemaakt worden, normaal gezien dinsdagmiddag, op een website van de Vlaamse overheid.

Dé opvallendste lijst die zaterdag werd ingediend in Gent is de Pokémon-Lijst, een lijst van Pokémon-spelers uit het Gentse, die geen programma of politieke kleur hebben. "We dienen een lijst in gewoon om eens te zien hoe dat gaat. En nu kunnen we eens op onszelf stemmen", klonk het laconiek.