Arthur (26) negeerde alle waarschuwingen en ging in zee: “Het leek wel de film ‘Jaws’”

Een haai heeft een zwemmer voor de kust in de buurt van het dorpje Wellfleet in het Amerikaanse Cape Cod gebeten. Arthur Medici uit de Amerikaanse stad Revere, het 26-jarige slachtoffer, werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed daar aan zijn verwondingen. Het strand waar hij ging zwemmen is een notoir jachtgebied voor witte haaien.

Volgens lokale media negeerde de 26-jarige man de waarschuwingsborden op het strand. De borden wezen strandgangers erop dat het water voor Wellfleet jachtgebied is van witte haaien. Ondanks dit is het strand populair onder zwemmers en surfers.

 

 

Arthur ging toch in zee en volgens ooggetuigen zat hij zo’n 25 meter in zee met een bodyboard op het moment van de aanval. Hij droeg een wetsuit en zwemvliezen. Zijn familie zag het allemaal gebeuren vanop het strand. Een andere ooggetuige zag het ook gebeuren, plots raakte Arthur plots in paniek. “Ik zag hem hard stampen met zijn flipper, er was veel bloed en dan heb ik ‘Haai! Haai! Haai!’ geroepen. Het leek wel een film, net als ‘Jaws’.”

Eens hij uit het water geraakt was, kreeg hij de eerste zorgen toegediend. Strandgangers wikkelden de gehavende benen van het slachtoffer in handdoeken in een verwoede poging het bloeden te stelpen. De hulpdiensten kwamen nog ter plaatse, maar alle hulp kwam te laat. De officiële doodsoorzaak moet nog blijken uit een autopsie, maar volgens de lokale kustwacht is er weinig twijfel mogelijk over de aard van de verwondingen van het slachtoffer: het is wel degelijk een haaienbeet.

Hoewel het aantal waarnemingen van haaien rond Cape Cod is toegenomen, mede door een groeiende zeehondenpopulatie, blijven haaienaanvallen uiterst zeldzaam. De laatste fatale aanval in de regio dateert al van 1936, aldus het Florida Program for Shark Research van het museum voor natuurkunde van Florida. Gavin Naylor van het onderzoeksprogramma benadrukt dat een aanval “uiterst zeldzaam” is. Als ze zich toch voordoen is dat “een consequentie van een hoger aantal zwemmers en andere dieren in het water tijdens de zomermaanden”.

Hoewel haaien globaal gezien amper zes dodelijke slachtoffers maken, is de politieke recuperatie nooit veraf. Lokaal republikeins politicus Ron Beaty pleit om het aantal witte haaien naar beneden te halen. “Ik ben van overtuiging dat de verantwoordelijkheid voor deze afschuwelijke aanval enkel ligt bij de instanties en functionarissen die weigeren het groeiende haaienprobleem van Cape Cod aan te pakken.”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees