Meteen al chaos bij eerste veldrit: ‘gevaarlijke’ afdaling uit parcours gehaald na klacht van vrouwen

Meteen al chaos bij eerste veldrit: ‘gevaarlijke’ afdaling uit parcours gehaald na klacht van vrouwen

De gewraakte afdaling. Foto: bow

In Geraardsbergen vindt vandaag de eerste veldrit van het nieuwe seizoen plaats, maar die verloopt alvast niet rimpelloos. Na de Junioren en Nieuwelingen hadden de beloften om 11u45 van start moeten gaan. Maar die start werd een half uur uitgesteld. Enkele vrouwen hadden tijdens de verkenning geklaagd over een afdaling in het parcours, die te gevaarlijk zou zijn. De organisatie besliste daarop om de afdaling te schrappen. De vrouwen rijden daardoor hetzelfde rondje als de jeugdcategorieën, die sowieso niet langs die afdaling moesten. Voor de beloften en profs wordt een alternatieve, minder gevaarlijke helling voorzien.

Tijdens de verkenning ging het gros van vrouwen tegen de grond in de afdaling. “Te steil” oordeelden ze en de organisatie volgde hun oordeel. “Een terechte beslissing”, oordeelde wereldkampioene Sanne Cant. Ook Rob Peeters sloot zich aan bij de wijziging. “Het is misschien best dat ze die gaan aanpassen. Hij was nog steiler dan twee jaar geleden. Beneden moest je vol in de remmen, in combinatie met het losse zand en de bocht was dat te moeilijk.”

Gevolg van die beslissing is dus dat de beloften een halfuur later van start gingen. Of ook de vrouwen en profs later zullen vertrekken, is niet duidelijk. Voor die laatsten is er rekening te houden met de tv-uitzending. Het lijkt er dan ook op dat zij gewoon minder tijd krijgen om te verkennen.

 

Lechner wint, Can niet eerste Belgische

Eva Lechner (Clio) heeft zondag de Brico Cross in Geraardsbergen bij de vrouwen elite gewonnen. De 33-jarige Italiaanse was de sterkste van start tot finish. Haar landgenote Alice Maria Arzuffi eindigde als tweede. De Nederlandse Ceylin Alvarado del Carmen legde beslag op de laatste podiumplaats. Loes Sels finishte als vierde voor wereldkampioene Sanne Cant.

Het was Eva Lechner die de beste start nam. De Italiaanse nam onder andere de Nederlandse Maud Kaptheijns, Ellen Van Loy en Sanne Cant op sleeptouw. Lechner bleef doorgeven en sloeg vrij snel een kloof op de rest van het deelnemersveld. Zij trok de tweede ronde in met 10 seconden voorsprong op een zevental met Ellen Van Loy, Sanne Cant, Ceylin Alvarado del Carmen, Maud Kaptheijns, Laura Verdonschot, Loes Sels en Alice Maria Arzuffi. Eva Lechner bleef goed ronddraaien en diepte haar voorsprong nog wat verder uit.

In de achtergrond had de jarige Ellen Van Loy, vandaag 38 jaar geworden, de handen in elkaar geslagen met Alice Maria Arzuffi en Ceylin Alvarado del Carmen. Dat drietal bleef niet lang bijeen. Arzuffi ging resoluut alleen op jacht naar haar landgenote in de kampioenstrui. Alvarado del Carmen posteerde zich op de derde plaats gevolgd door Ellen Van Loy. Wereldkampioene Sanne Cant had halfcross ook het gashendeltje open gedraaid en nestelde zich op de vijfde plaats. Eva Lechner trok de slotronde in met een voorsprong van een halve minuut op Alice Maria Arzuffi en 45 seconden op Ceylin Alvarado del Carmen. Deze posities wijzigden niet meer en zo boekte de Italiaanse kampioene haar eerste zege van het seizoen.
 

Meteen al chaos bij eerste veldrit: ‘gevaarlijke’ afdaling uit parcours gehaald na klacht van vrouwen
De beloften en profs zullen langs de rechterkant naar beneden komen. Foto: bow
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.