"Artistieke pop-up van de Efteling": Pinokkio wijst de weg

FOTO-VIDEO. Lo-art strooit kunst onder de Beerveldse kerktoren

Niets is wat het lijkt, en manipulatie en vervorming van de werkelijkheid zitten in de kleinste hoekjes van ons leven. Het was de boodschap waarmee de gelegenheidsvoorgangers in de Sint-Daniëlkerk van Beervelde zondagmorgen uitpakten tijdens de opening van de tentoonstelling "Vertel ons geen sprookjes". De eredienst kreeg dit keer Lo-art voorzitter Roger Praet en tentoonstellingscurator Machteld Moijson op het spreekgestoelte, ook al een unicum op een kerkelijke zondag. De recente realisaties in het centrum van Beervelde - zaal Sfeervelde en de prachtige binnentuin van de vroegere pastorij, nu de dorpsbib - krijgen dit en de komende twee weekends meteen ook hun eerste artistieke invulling door het Lootse kunstenaarscollectief.

"Sprookjes bestaan door de gratie van wie erin gelooft", klonk het zondagmiddag bij de initiatiefnemers van Lo-art. De doorvertelde verhalen uit de negentiende eeuw, vaak met opvoedkundige inslag, werden nadien in de cultuursprookjes zowaar een eigen literair genre. Met een andere visie op het leven en de opvoeding. De opkomst van de beeldcultuur leidde al vlug tot de conclusie dat we steeds meteen de waarheid kregen voorgeschoteld, maar niets is minder waar: manipulatie van het "echte" leven lag en ligt als een opgezette valstrik in elke hoek van de samenleving op de loer.

Efteling

Alert blijven is dus de boodschap en daar gaan de twintig kunstenaars van "Vertel ons geen sprookjes" voor. Een en ander resulteerde in wat Lo-art voorzitter Roger Praet "een artistieke pop-up van de Efteling" noemde. Kijken en genieten, maar vooral ook nadenken bij wat u meent te zien, is de opgave die u te wachten staat bij de artistieke creaties en installaties in de kerk van Beervelde, bij de eerder klassieke kunstvormen in zaal Sfeervelde en bij de grotere kunstwerken die ten volle "natuurlijk" tot hun recht komen in de binnentuin van de pastorij. Sinds kort een openbare plek waar elk goedmenend burger ten volle kan van genieten, ook op doordeweekse niet-kunstdagen.

Het aanbod is schier eindeloos: van lichtinstallaties in de preekstoel, over objecten her en der rondgestrooid in de kerk, heel wat daarvan onder een glazen stolp, woordkunst, tot videokunst in zaal Sfeervelde en creaties die een worden met de natuur in de pastorijtuin. Eén voor één uitingen van maatschappelijke of persoonlijke ervaringen, die de kunstenaars hertalen naar de kunstvorm waarin ze zich het liefst uitleven. Met een waarschuwend vingertje, voor alles wat niet is wat het lijkt.

Akoestisch sprookje

Bij de opening mochten we al gul proeven van de veelzijdigheid van het kunstproject in het centrum van Beervelde, met gedichten van Eric Matthys, de voordracht van het sprookje "Hansje en de verloren onschuld" van onze huiscolumnist Hans Van Hilst, en een verklankt sprookje van Rubin D'Hondt (zie video), zonder meer de meest bevreemdende ervaring van de ochtend: de man verenigt vreemde geluidservaringen in een mix afkomstig van diverse bronnen. Intrigerend om de man "aan de knopjes" live aan het werk te zien waarbij hij alles laat samenvloeien tot één geheel. Met een begin maar ook met een open einde, want deze kunstvorm houdt niet echt ergens op, zoals Lo-art voorzitter Roger Praet terecht opmerkte. Waarna we met zijn allen onze rug rechtten en de tentoonstelling op geruisloze wijze openden met een rondgang langs de drie locaties. En een drankje in afspanning De Bonte Koe. Want dat is dan wel 'realiteit' op een gewone nazomerse zondagochtend in Beervelde. 

 

"Vertel ons geen sprookjes" van het kunstenaarscollectief Lo-art is vandaag nog te bezichtigen, en ook de komende twee weekends, 22 en 23 september, van 14 uur tot 18 uur, en 29 en 30 september (Beervelde Kermis) van 10 uur tot 18 uur. Alle locaties zijn gratis te bewandelen, en Pinokkio wijst u de weg van aan het hek van de begraafplaats. Wie er achteraf nog wil van nagenieten met een artistieke boodschap op zak, kan zich ter plaatse een fraaie catalogus aanschaffen. 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio