Van Lierde ondanks gestolen loopschoenen tweede in Iron Man 70.3 van Nice: “Gevoel voor Hawaï zit goed”

Van Lierde ondanks gestolen loopschoenen tweede in Iron Man 70.3 van Nice: “Gevoel voor Hawaï zit goed”

Foto: BELGAONTHESPOT

Frederik Van Lierde heeft er een geslaagde laatste test opzitten voor het WK Ironman in Hawaï over vier weken. De 39-jarige West-Vlaming werd zondag tweede in de Ironman 70.3 (triatlon halve afstand) van Nice. “Terwijl ik nog maar net terug ben van een hoogtestage van drie weken en niet specifiek op deze wedstrijd had getraind. Het gevoel voor Hawaï zit goed”, is de voormalige wereldkampioen tevreden.

LEES OOK: Van Lierde is klaar voor Hawaï: Belg snelt naar tweede plaats op Ironman 70.3 van Nice

In het begin van de zomer won Van Lierde nog voor de vijfde keer de volledige Ironman van Nice. Op de halve afstand stuitte hij op een superieure Rudy Von Berg, die met een tijd van 4u09’50 vijf en halve minuut sneller was dan Van Lierde (4u15’24). Von Berg racet onder Amerikaanse vlag, maar heeft zijn Belgische vader is één van de triatlonpioniers van ons land. “Ik ken Rudy goed. Hij is de Europees kampioen en traint net zoals ik bij Luc Van Lierde. Hij stak er vandaag bovenuit op zijn thuisparcours. Hij is nog altijd maar 24 jaar, een echt talent”, zegt Van Lierde.

“Wie hier dit jaar niet was, zal volgend jaar op het WK grote ogen trekken”

Volgend jaar vindt in Nice op hetzelfde parcours het wereldkampioenschap op de halve afstand plaats. Het wordt allicht een van de grote hoofddoelen voor Van Lierde. “Als ik mij kan kwalificeren wil ik wel proberen om er een mooie ereplaats te behalen. Maar dan zal ik mij wel specifiek moeten voorbereiden op de halve afstand, anders kom ik er niet aan te pas. De parcourskennis die ik vandaag opdeed zal een groot voordeel zijn ten opzichte van de concurrentie. Wie hier vandaag niet was, zal volgend jaar grote ogen trekken. Het parcours is voor 60% hetzelfde als dat van de Ironman op de volledige afstand, maar vooral het begin is veel agressiever. Wanneer je het uit water komt ga je op de fiets meteen van zeeniveau naar duizend meter hoogte. Zo’n zwaar parcours ligt me wel. Dit geeft me extra motivatie om hier volgend jaar deel te nemen.”

Loopschoenen gestolen

Hopelijk zorgt de organisatie dan wel voor een betere beveiliging. Vannacht werd immers de tas met het loopgerief van Van Lierde gestolen uit de wisselzone. “Twee mannen klommen over het hek en gingen er vandoor met de loopzakken van rugnummer één en twee. Enkele vrijwilligers van de organisatie zagen het gebeuren en gingen achter hen aan maar kregen hen niet meer te pakken. Allicht ging het om enkele dronken vandalen die stoer wouden doen. Ik denk niet dat ze veel kunnen aanvangen met mijn loopschoenen, sokken en gels. Gelukkig kon ik van iemand anders nog snel een paar loopschoenen lenen. Iemand met hetzelfde merk en dezelfde maat dan nog. Anders had ik in de problemen gezeten.”

Wat leert dit voor Hawai¨?

Wat heeft deze wedstrijd in Nice Van Lierde geleerd voor het WK in Hawaï over vier weken? “Dat ik niet fris genoeg zat na drie zware weken hoogtestage in Font Romeu. Het leek wel alsof ik niet wakker was bij de start. De eerste 500 meter van het zwemmen waren echt niet goed. Ook de start van mijn marathon kon beter. Maar dat valt gelukkig nog recht te zetten met enkele specifieke trainingen. Naarmate de wedstrijd vorderde werd ik steeds beter en beter. Dat geeft vertrouwen voor Hawaï.”

De voorbije jaren zette Van Lierde telkens de laatste puntjes op de i van de voorbereiding tijdens een korte stage in het bloedhete Amerikaanse Phoenix. “Maar dat was dit jaar niet combineerbaar met deze wedstrijd in Nice. Ik ga nu naar huis om te recupereren van deze wedstrijd. Ik slaap er nog twee en halve week in mijn hoogtetent en vertrek acht voor het WK naar Hawaï. Het is de allereerste keer dat ik het op deze manier aanpak. Wie weet is dit wel de perfecte voorbereiding.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.