Nooit eerder vertoond: witte dolfijnen ‘adopteren’ zeldzame walvis

Nooit eerder vertoond: witte dolfijnen ‘adopteren’ zeldzame walvis Video: GREMM

Wetenschappers waren een groep witte dolfijnen of beloega’s aan het volgen toen ze plots een vreemde eend in de bijt ontdekten op het moment dat de zeezoogdieren even naar lucht hapten: een narwal. De opmerkelijke walvis - vooral bekend van de lange ivoren slagtand op zijn kop - leek zich erg op zijn gemak te voelen tussen een tiental adolescente, mannelijke witte dolfijnen.

De wetenschappers waren verrukt toen ze ontdekten dat ze dezelfde “zwervende” narwal al in 2016 konden fotograferen en identificeren, maar waren nog steeds verrast dat het zeezoogdier tussen de witte dolfijnen zwom. De twee soorten zijn dichte verwanten, maar het was de eerste keer dat wetenschappers dergelijk gedrag observeerden bij witte dolfijnen en narwals.

“Het fenomeen werd al gezien tussen grizzlyberen en ijsberen, die zich ook samen voortplanten”, klinkt het bij de Group for Research and Education on Marine Mammals (GREMM). “Door de klimaatverandering in arctische gebieden, bestaat de kans dat twee verwante diersoorten de komende decennia meer en meer met elkaar zullen optrekken.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees