Recordopkomst van 1.500 deelnemers tegen zwerfvuil

Sara Pieters en Marijke Pots, de initiatiefnemers, met een bos bloemen in contrast met het afval. Foto: jdw

Zemst -

Met 1500 geregistreerde deelnemers voor World Cleanup Day scoort Zemst het hoogst in Vlaanderen. Daarmee werd het streefcijfer van 1075 deelnemers ruim overschreden.

De organisatie wou zaterdag wereldwijd 5% van de bewoners engageren. Dat is in Zemst dus ruim gelukt. Scholen, jeugdbewegingen, wijkverenigingen, sportclubs, politici en veel gezinnen met jonge kinderen zochten met handschoenen en grijpstok naar zwerfvuil. Sommigen voor even, anderen voor de ganse duur van de actie.

Los daarvan zijn er ook meerdere ‘mooimakers’ in de weer. Pierre Hulpiau wandelt geregeld de Ambroos in Hofstade af om zwerfvuil te rapen, anderen ploggen (joggen en rapen) en ook de gasten van Windkracht maken zich daarin nuttig.

Hart weent

Merkwaardige vondsten van zaterdag zijn onder meer fietshelmen, onderbroeken, een grote reistas, nummerplaten, skeletten van geiten of schapen en (drugs)spuiten. “Natuurlijk zijn we heel blij dat zoveel mensen aan de actie hebben deelgenomen maar mijn hart weent”, zegt Sara Pots. “Onze samenleving vervuilt zo hard haar leefwereld. Dit soort acties moet die mentaliteit keren.”

Een deel van het afval ligt gestapeld op het Plein van de Verdraagzaamheid aan de bib van Zemst. Incovo zal het er maandag ophalen samen met het afval op andere verzamelplaatsen.

De deelnemer mogen hun fluohesje, handschoenen en grijpstok houden. Incovo hoopt dat ze het op eigen initiatief nog regelmatig zullen gebruiken.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio