Brusselaars krijgen zelf voor het eerst de teugels in handen

Brusselaars liefst met de fiets naar open monumenten

Deze vrouw demonstreert even hoe ze kant maakt. Foto: rdb

Brussel -

Het gonsde afgelopen weekend van de activiteit in het Brusselse Gewest. Erfgoedinstellingen zwaaiden de deuren open op de Open Monumentendag. Op zondag konden die enkel met openbaar vervoer of fiets bezocht worden. Koning auto werd immers een dagje verbannen.

De Brusselse Week van de Mobiliteit werd zondag onder een stralend zonnetje afgetrapt met een nieuwe editie van de autoloze zondag. In het hele gewest was niemand met een wagen welkom, tenzij ze over een speciaal pasje beschikten. En dus werden de straten overspoeld met fietsers, skaters en wandelaars.

Gestart werd er met een picknick op de parking van de anders zo drukke Waterloolaan. Aan concertzaal Ancienne Belgique werden de optredens naar buiten gebracht op de aanpalende Steenstraat. Aan het Poelaertplein konden de beentjes gestrekt worden op de Mobilmix Open Air. En wie graag eens kunstjes op de fiets wilde uitproberen, kon daarvoor onder andere terecht bij het Brussels Bike Circus aan het Muntplein. Daar werden ludieke wedstrijdjes zoals ‘om ter traagst fietsen’ georganiseerd.

Erfgoed

Maar niet enkel de duurzame mobiliteit stond dit weekend centraal. Ook het Brusselse erfgoed werd zaterdag en zondag in de kijker gezet tijdens de Brusselse Open Monumentendagen. Met een lijst van meer dan 150 evenementen was er voor elk wat wils. Bovendien werd het programma voor het eerst grotendeels opgesteld door de Brusselaars zelf. Daarvoor had het Gewest een tijd geleden aan de burgers gevraagd welk erfgoed ze graag wilden leren kennen. De Gezellen van Sint-Laurentius gingen daarop in. Sinds kort hebben zij een vaste stek rechtover het Zuidpaleis.

“En dus namen we voor onze eerste keer maar al te graag deel”, glundert bestuurder Yves Calomme. “Veel mensen kennen ons wel van optochten, maar nu we een lokaal hebben, tonen we graag wat we allemaal in huis hebben. Het is niet gemakkelijk geweest de voorbije jaren. We hebben onze reuzen te vaak moeten verhuizen. We hebben trouwens nog steeds volk nodig om ons bij te staan. Eigenlijk zijn wij een klein bedrijf hè.”

INFO

INFO

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio