Namasté! Het was acht uur ’s ochtends toen een goede honderd mensen hun yogamatjes uitrolden op het asfalt van de fly-over. Het viaduct was gisteren ter ere van Autoloze Zondag nog eens autovrij gemaakt. Dat gebeurde al enkele keren de voorbije jaren. Dit jaar konden enkel wandelaars tot 18 uur op het viaduct.

Fietsers niet, want dat was dit jaar verboden. Geen slechte beslissing, zo bleek. Er stroomden de hele dag duizenden mensen toe om een kijkje te komen nemen op het viaduct. Met veel kinderanimatie, een terras en eetstandjes, concertjes en een langgerekt parcours werd het volk gespreid over het bouwwerk.

Veiligheid

Later op de middag, op het op het drukste moment, tussen 16 en 17 uur, namen de feestvierders het viaduct over. Het werd behoorlijk druk. Er hing een Vlasmarkt-gevoel: luide muziek, pintjes en voetje per voetje tussen het volk vooruit schuifelen.

Om het feest veilig te houden was het viaduct over een lengte van een kilometer opgedeeld in drie compartimenten. “Elk compartiment kon afgesloten worden, als het te druk zou worden”, zegt Jules Gahide, een van de organisatoren. “Er zijn afspraken gemaakt met de brandweer over hoe veel mensen we mochten toelaten.”

Afsluiten

Het viaduct afsluiten bleek uiteindelijk niet nodig. Maar het evenement was opnieuw een schot in de roos. Om klokslag 18 uur ging de muziek uit en werd het viaduct ontruimd. Tegen 21.30 uur moest alles opgeruimd zijn, zodat de auto’s de fly-over weer over kunnen nemen.

Cijfers van het Agentschap Wegen en Verkeer, beheerder van de brug, tonen dat op een gemiddelde weekdag tienduizend auto’s de fly-over nemen om de stad in te rijden. 6.500 rijden ’s avonds langs de fly-over weer de stad uit. Er loopt onderzoek om het viaduct te herdenken en eventueel af te sluiten, maar dat is toekomstmuziek.

“Zalig toch, dat we dit hier kunnen doen”, zei organisator Gahide zondagmiddag. “Ik woon hier vlakbij en zie elke dag de auto’s passeren. Voor één dagje was het eens anders.” Volgend jaar opnieuw? “Dat hoop ik, ja.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio