Thomas De Gendt hield zich niet in na historische prestatie: “Ik heb alles opgedronken wat ik op mijn weg tegenkwam”

Thomas De Gendt hield zich niet in na historische prestatie: “Ik heb alles opgedronken wat ik op mijn weg tegenkwam”

Foto: EPA-EFE

“Deze blauwe bolletjestrui leg ik toch niet zomaar bij de rest. Hij krijgt een speciaal plaatsje in ons huis. Allez, op voorwaarde dat mijn vrouw Evelyne ermee akkoord is.” Pas na de 46ste en laatste col van de Vuelta was het zeker: De Gendt is de allereerste Belgische bergkoning in de Ronde van Spanje.

“Het was niet simpel”, blikte de 31-jarige renner op de Zesbergenprijs in Andorra terug. “Gelukkig had ik mijn goede benen bij en passeerde ik als eerste op de eerste col. Dat was vooral mentaal belangrijk. Toen Mollema, toch de betere klimmer, me na drie van de zes cols proficiat wenste, was ik er nog niet gerust op. Want toen was mijn pijp echt al uit. Ik moest meer dan duizend kilometer in de aanval om dit voor elkaar te krijgen. Het is niet eenvoudig om met zo’n trui ook op het eindpodium te raken.”

Thomas De Gendt begon pas op de eerste rustdag aan de trui te denken. “Deze blauwe bolletjestrui, zilver op het BK tijdrijden en ritzeges in de Ronde van Catalonië en Romandië maken dat 2018 een heel goed seizoen is. Was de Tour meegevallen, dan was het een boerenjaar geweest. Zaterdagavond heb ik alles opgedronken wat ik op mijn weg tegenkwam. (schatert) Ik hoef me niet meer in te houden. Neen, ik hoorde niets meer van bondscoach Kevin De Weert. Dat hoeft ook niet meer”, aldus de renner van Lotto-Soudal.

De Gendt hoopt om straks mee te spelen voor de Nieuwsblad-Flandrien-Trofee. “In 2012 werd ik derde in de Giro en won ik op de Stelvio, maar dan had ik de pech dat Tom Boonen alle voorjaarsklassiekers won. Twee jaar geleden won ik op de Ventoux, maar Greg Van Avermaet werd olympisch kampioen. Alweer kansloos dus. Voorlopig steekt er dit keer niemand bovenuit. Flandrien van het Jaar worden, zou heel schoon zijn”, zegt De Gendt, die van plan is om tot zijn veertigste door te gaan. “Ik heb het mooiste vak van de wereld. Dat besef ik heel goed. En dat wil ik zo lang mogelijk ook goed doen.”

Corrigeer