Man valt agent aan met mes en wordt zelf neergeschoten in Maximiliaanpark

Man valt agent aan met mes en wordt zelf neergeschoten in Maximiliaanpark

Foto: rdb

Brussel -

Aan het Brusselse Maximiliaanpark heeft een man om iets over negen uur vanmorgen een agent aangevallen met een mes. De dader is door de politie neergeschoten. Zijn toestand zou intussen gestabiliseerd zijn, al kon hij nog niet verhoord worden. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving gaat het niet om een transmigrant, maar om een 43-jarige Belg van Egyptische origine.

Een buurtbewoner zag hoe de politie maandagochtend enkele personen controleerde aan de Antwerpsesteenweg, bij het WTC-gebouw. Een man gedroeg zich opvallend agressief en zou een vuistslag hebben uitgedeeld. Daarop gebruikte de politie pepperspray. De dader zou dan een mes getrokken hebben. Een getuige hoorde de politie roepen dat hij het wapen moest laten vallen, maar de man haalde er mee uit naar het hoofd van een van de agenten.

Ine Van Wymersch van het Brusselse parket bevestigt aan Nieuwsblad.be. “Een agent werd aangevallen met een mes en werd aan het hoofd geraakt. Hij is naar het ziekenhuis overgebracht.” De gewonde agent kan snel het ziekenhuis verlaten.

“De dader is door de collega van de gewonde agent neergeschoten. Er zijn drie schoten gelost op de man. Een waarschuwingsschot en vervolgens werd de man in de borst en in het been geraakt.” Zijn toestand zou gestabiliseerd zijn, maar hij kon nog niet verhoord worden.

Man valt agent aan met mes en wordt zelf neergeschoten in Maximiliaanpark

Er is volgens het parket geen enkele reden om aan te nemen dat het een terroristisch incident was.

De man zou intussen geïdentificeerd zijn als een Belgische veertiger van Egyptische afkomst. Hij verbleef al een hele tijd in het Maximiliaanpark en had mentale problemen, zegt een woordvoerder van het burgerplatform dat zich het lot van de transmigranten aantrekt. “A. E. heeft een referentieadres bij het OCMW, maar is naar alle waarschijnlijkheid dakloos”, laat het parket weten.

LEES OOK. Ondanks eerdere ontkenning Theo Francken: ook illegalen met strafblad vrijgelaten

In het Maximiliaanpark verblijven honderden transmigranten die vanuit ons land in Groot-Brittannië hopen te geraken. De sfeer tussen politie en transmigranten, maar ook onder de transmigranten zelf, wordt volgens buurtbewoners en de politie steeds grimmiger. Onder meer bij de voedselbedeling komt het geregeld tot incidentjes en moet de politie tussenkomen. Ook toen maandagmiddag een vrijwilliger enkele drankkartons kwam brengen, leidde dat tot incidenten (zie video onderaan). Dat komt omdat er vaak te weinig voedsel en drank is om de steeds groeiende groep te bedelen.

Bij een laatste officiële telling, enkele dagen geleden, zouden er 900 transmigranten geteld zijn in het park aan het Noordstation. Dat zijn er meer dan enkele maanden geleden.

Video: Robin De Becker

Tweede Calais

Politievakbond NSPV heeft scherp gereageerd op de aanval. “Tweede resultaat 9 puntenplan Jambon-Francken... Politieman aangevallen met mes door illegaal aan Maximiliaanpark.”

“Als je mensen oppakt en weer loslaat in Steenokkerzeel, dan gaan die nu eenmaal naar het Maximiliaanpark”, zegt NSPV dat bang is dat het park een ‘tweede Calais’ wordt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees