Bom van 1.000 kilo gevonden tijdens grootse militaire oefening voor Belgische kust

Middelkerke -

In de Belgische territoriale wateren vindt momenteel een bijzonder grote internationale ontmijningsoefening plaats . 314 militairen opereren onder leiding van de Belgische NAVO-commandant Peter Ramboer, de Nederlander Jan Wijchers heeft ook nog eens een kleine tweehonderd ontmijners onder zich. De oefening heeft als titel “Sandy Coast” meegekregen.

Fregatkapitein Peter Ramboer legt uit wat de oefening precies inhoudt: “We moeten een zone van 40 km lang, 1 km breed vrijmaken - een oppervlakte die overeenkomt met het grondgebied van stad Brussel. Veertig oefenmijnen moeten er gevonden worden.” Op elf september begon de internationale oefening voor de grote groep, zaterdag dan begon het echte mijnenjagen meteen met een verrassing. Ramboer: “Bij het buitenvaren uit de haven van Zeebrugge heeft de Belgische mijnenjager Bellis een echte grote Duitse mijn van 1000 kilo TNT van de Tweede Wereldoorlog gevonden en onschadelijk gemaakt. Op die manier hebben we tijdens het oefenen toch onze wateren weer een stukje veiliger gemaakt. Maandagmorgen dan werd de eerste oefenmijn ontdekt.”

Peter Ramboer is ervan overtuigd dat oefeningen als deze noodzakelijk zijn. “Zowat alles wat wij vandaag gebruiken, passeert op zee: onze kledij, ons voedsel, onze smartphone, onze auto. Als een schip zou ontploffen, dan zou alle zeevaartverkeer stoppen omdat niemand nog het risico zou nemen om die zeeroute te gebruiken, de hele logische keten op zee zou worden gebroken. Daarom is er een capaciteit nodig die onmiddellijk dat gevaar kan indijken en wegnemen.”

Nog tot 25 september hebben de ontmijners de tijd om alle oefenmijnen te identificeren.

Corrigeer

MEER NIEUWS