Onbekende vist drie maanden lang post uit brievenbus van Achim (39). Nu hangt hem 80.000 euro aan boetes boven het hoofd

Onbekende vist drie maanden lang post uit brievenbus van Achim (39). Nu hangt hem 80.000 euro aan boetes boven het hoofd

Achim Vandenbussche wist niets van de boetes aan zijn adres, omdat een dief de documenten stelselmatig uit zijn brievenbus stal (foto links). Foto: tlg

Brugge -

Er hangt hem zo’n 80.000 euro aan boetes boven het hoofd. En dat allemaal omdat een onbekende stelselmatig de belangrijke post uit Achim zijn brievenbus viste. “Ik kreeg daardoor zo’n twintig boetes niet en werd telkens voor de rechtbank gedaagd”, zegt hij.

Achim Vandenbussche (39) uit Brugge durft wel eens te snel te rijden. En hij parkeert zich ook niet altijd volgens de regels. Hij stapelde in de afgelopen twee jaar dan ook al een twintigtal boetes op. Alleen: die heeft hij nooit in de bus gekregen. Want een onbekende viste die maandenlang letterlijk uit zijn brievenbus in de Zwarteleertouwersstraat in het Brugse centrum.

Het gevolg: Achim wordt telkens voor de politierechtbank gedaagd. En omdat de wagen op naam van zijn bedrijf - foodbar Vino Vino in Brugge - staat, wordt hij niet voor de snelheids- of de parkeerovertreding gedagvaard, maar wel voor het “niet-meedelen van de identiteit van de bestuurder”. En de minimumboete daarvoor is 4.000 euro. “Maak zelf de rekensom”, zegt Achim. “Als ik dat twintig keer moet betalen, mag ik mijn zaak sluiten.” Bovendien kreeg Achim ook telkens pas achteraf te horen dat hij veroordeeld was, want ook de brief van de rechtbank werd gepikt.

Onbekende vist drie maanden lang post uit brievenbus van Achim (39). Nu hangt hem 80.000 euro aan boetes boven het hoofd
Foto: tlg

Brievenbus aangepast

De politierechter aanhoorde gistermorgen het verhaal van Achim, die werd bijgestaan door meester Patrick-Bernard Martens, en besloot om hem vrij te spreken. Hij kon zijn relaas dan ook behoorlijk goed staven. De diefstallen kwamen namelijk anderhalf jaar geleden aan het licht toen Achim een GAS-boete in de bus - jawel - kreeg voor sluikstorten. De politie kon de gedumpte kartonnen dozen en papier aan hem linken door een opvallende enveloppe, namelijk zijn ongeopende belastingbrief.

“Toen wist ik wat er aan het gebeuren was”, zegt Achim. “Het hield plots allemaal steek. We bleven al die tijd wel post krijgen, maar dat was omdat de dader er enkel de brieven uithaalde die van de staat leken te komen. Uiteraard zou ik een belastingbrief niet ongeopend weggooien. Integendeel, dat was voor mij een stevig argument om bij de politie gehoor te krijgen. Ik wilde een camera voor de deur plaatsen om te zien wie me dit lapte, maar dat bleek niet wettelijk te zijn”, zegt hij.

Achim paste ondertussen zijn brievenbus - een gleuf in de deur met aan de binnenkant een reservoir - wel aan. “We maakten dat reservoir dieper. Dus iemand met slechte bedoelingen kan de post niet meer van buiten uit halen.”

Ondertussen kreeg Achim al verschillende veroordelingen omdat hij ook niet op zijn proces aanwezig was. Maar daar tekende hij nu telkens beroep tegen aan. Hij hoopt dat ook die rechters hem dan zullen vrij spreken.

De procureur gaf ook al mee dat hij de zaken die nog zouden moeten volgen, zal tegenhouden. In ruil voor de betaling van de initiële boetes. “Die heb ik ondertussen allemaal netjes betaald”, zegt Achim. “Het is namelijk echt niet mijn bedoeling om dat niet te doen. Ik ging in de fout en moet daarvoor betalen. Maar dan wel de aanvankelijke boete in plaats van dat monsterbedrag.”

De procureur gaf hem gisteren wel nog een behoorlijke goeie tip mee. “Als u ervoor zorgt dat u zich aan de verkeersregels houdt, zou het nooit een probleem gevormd hebben natuurlijk”, klonk het.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees