Dagelijkse aspirine goed voor de gezondheid? Ga daar niet te snel van uit

De volkswijsheid dat het verstandig is om een aspirine per dag te nemen, omdat die het bloed verdunt en de kans op hart- en vaatziekten kleiner maakt, klopt niet voor iedereen. Zeker 70-plussers lopen een verhoogd risico op andere problemen als ze een dagelijkse aspirine slikken. Dat blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd werd in het hoog aangeschreven New England Journal of Medicine.

gjs

Het onderzoek werd gedaan bij 19.114 Amerikanen en Australiërs in goede gezondheid, zonder geschiedenis van hartklachten en ouder dan 70 jaar. Vijf jaar lang kregen ze allemaal een aspirine - een kleine variant - en het resultaat was opmerkelijk. Anders dan algemeen werd aangenomen, werd de kans op hart- en vaatziekten niet kleiner door het dagelijks nemen van de bloedverdunner. Daar had de pil geen effect op. Wat wel opviel: de kans op een maagbloeding werd opvallend hoger.

Voor alle duidelijkheid: na een hartaanval of een beroerte is het wel degelijk gezond om een bloedverdunner te nemen. Die verkleint dan de kans op een herhaling. Maar het testpubliek van het onderzoek had dus nooit hartklachten gehad. “Het is een heel belangrijk onderzoek”, zeggen de auteurs van het onderzoek. “Mensen moeten gewaarschuwd worden over zelfmedicatie met aspirine.”

“Dit betekent dat miljoenen gezonde oudere mensen wereldwijd, die elke dag een aspirine nemen zonder medische reden, dat onnodig doen. Uit het onderzoek is geen enkel voordeel gebleken. Het onderzoek zal belangrijk zijn voor dokters, die niet zeker waren of ze al dan niet aspirine moesten voorschrijven aan gezonde patiënten.”

Aangeboden door onze partners