Goede cijfers voor Velo: “Antwerpenaars hebben het deelfietsensysteem in hun hart gesloten”

Goede cijfers voor Velo: “Antwerpenaars hebben het deelfietsensysteem in hun hart gesloten”

Foto: BELGA

Antwerpen -

Het deelfietensysteem Velo zit in Antwerpen vijf jaar na de lancering nog steeds in de lift. Het aantal ritten en abonnementen blijft toenemen. “Velo is intussen goed ingeburgerd”, zegt Antwerps schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Eind 2016 werd het eerste Velo-deelfietsstation buiten de Singel geopend. Na een eerdere verdubbeling in 2013 was dat het startschot om het aantal stations opnieuw te verdubbelen. Intussen kunnen de gebruikers in en rond Antwerpen gebruikmaken van 3.8000 fietsen aan 297 stations.

Het systeem blijft groeien. Tegenover 2016 is het aantal ritten met 78% toegenomen, ook het aantal jaarabonnementen is sindsdien de hoogte ingegaan met 74%.

Goede cijfers voor Velo: “Antwerpenaars hebben het deelfietsensysteem in hun hart gesloten”
Foto: Mariën Ludo

Door de populariteit is er verhoogde drukte aan enkele Velo-stations zoals aan Centraal Station, Bell, Statie en Keyserlei. Een vlottere herverdeling, die sinds 2016 is doorgevoerd, moet daar steeds vaker komaf mee maken.

Bijna 60.000 abonnees

70% van de gebruikers vertrekt met een Velo-deelfiets vanuit het centrum van Antwerpen. Districten Berchem en Borgerhout zijn ook zeer populaire vertrekplaatsen. Bijna 10% van het aantal ritten vertrok tot dusver in 2018 van buiten de Singel. Door het grotere aantal stations buiten de Singel zijn er dit jaar 75% meer vertrekkende ritten buiten de Singel. Per maand worden er in totaal 638.154 ritten opgeteld.

67% van de bijna 60.000 abonnees woont in Antwerpen. Eén abonnee voert gemiddeld tien ritten per maand uit. Buiten de Singel zijn ook bewoners van het centrum de meest voorkomende gebruikers. Buiten Antwerpen komen de meeste abonnees van Rijkevorsel, Herentals en Schilde. Velo-ritten blijken in de eerste plaats van korte duur, want bij vier districten vinden meer dan 50% van de verplaatsingen plaats binnen het eigen district of buurt.

Goede cijfers voor Velo: “Antwerpenaars hebben het deelfietsensysteem in hun hart gesloten”
Schepen Koen Kennis. Foto: Jan Van der Perre

Koen Kennis: “Hopelijk volgen er nog vele gebruikers”

Antwerps schepen voor Mobiliteit Koen Kennis is tevreden met het succes. “Velo is ondertussen goed ingeburgerd. Met de uitbreiding naar de districten kunnen bewoners van de 20ste-eeuwse gordel nu ook genieten van het comfort van de deelfiets. Velo-gebruikers maken meer gebruik van de fietsen, want we zien het aantal ritten dat een abonnee maakt stijgen. Het is duidelijk dat Antwerpenaars, pendelaars en bezoekers het deelfietsensysteem in hun hart gesloten hebben! Ik hoop dat er nog vele gebruikers zullen volgen, zeker ook in de districten.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio