Kieslijsten bekend: dit zijn alle kandidaten die opkomen tijdens de verkiezingen

Kieslijsten bekend: dit zijn alle kandidaten die opkomen tijdens de verkiezingen

Foto: hsb

Nu alle politieke partijen hun kieslijsten hebben ingediend, weten we officieel wie zich verkiesbaar stelt bij de gemeenteraadsverkiezingen. En dat zijn maar liefst 36.545 kandidaten. Benieuwd achter welke namen u op zondag 14 oktober een (virtueel) bolletje kan inkleuren? Of voor welke verrassingen u komt te staan in uw gemeente? Bekijk het hier allemaal in een handig overzicht.

Tot zaterdag 15 september hadden alle politieke partijen de tijd om hun kieslijst in te dienen, de voorzitters van de hoofdbureaus namen die dag alle voordrachtsakten in ontvangst. In totaal hebben zijn er die dag 1.616 lijsten ingediend. Dit komt neer op gemiddelde van 5,4 lijsten per gemeente. Al varieert dat aantal sterk, afhankelijk van de regio: in de gemeente Zuienkerke werd slechts 1 lijst ingediend, in steden als Antwerpen en Gent gaat het om 13 kandidatenlijsten.

36.545 effectieve kandidaten

In het Vlaamse gewest nemen in totaal 36.545 kandidaten deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat zijn er 122 minder dan in 2012.  Een geldige lijst telt evenveel mannen als vrouwen, met een maximaal verschil van één: 49,03 % van de effectieve kandidaten voor de gemeenteraad zijn vrouwen en 50,97 % zijn mannen. De jongste kandidaat zal 18 jaar worden op 13 oktober. De oudste kandidaat is 97 jaar en 6 maanden. De gemiddelde leeftijd van de kandidaten bedraagt 48 jaar en 4 maanden. De gemiddelde leeftijd van de lijsttrekkers ligt iets hoger: 50 jaar.

Voorlopige lijsten

Nu alle kieslijsten ingediend zijn, gaat Binnenlandse Zaken ermee aan de slag. Zij controleren of de lijsten wel correct zijn, en pas nadien zijn de kieslijsten echt officieel. Zolang dat niet gebeurd is, kan het zijn dat er er hier en daar nog kandidaten ontbreken. Zo was er in Mechelen bijvoorbeeld een probleem met de stadslijst van burgemeester Somers. Die bevatte een niet-verkiesbare kandidaat en staat daarom niet in dit overzicht. Dat is immers gebaseerd op de voorlopige lijst.

Weet je nog niet op wie je gaat stemmen? Doe de Stemcheck en ontdek welke partij het dichtst aanleunt bij je persoonlijke mening

Bekijk hier de volledige kieslijsten van uw gemeente (zoek op gemeentenaam, niet op postcode):

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees