Frustraties na dode: had snellere vertrektijd leven kunnen redden?

Kazerne hele dag lang zonder brandweermannen omdat één collega ziek is

Kazerne hele dag lang zonder brandweermannen omdat één collega ziek is

Een vervanger vinden voor de zieke brandweerman bleek onmogelijk. Foto: rr

Leuven / Overijse / Haacht -

Door een last minute afzegging van een zieke sergeant zat de brandweerpost van Haacht dinsdag bijna een dag lang zonder spuitgasten. Het voorval krijgt allicht woensdag een staartje tijdens de eerder geplande brandweerzoneraad.

Op twee ambulanciers na was er dinsdag niemand aanwezig in de voorpost van de brandweer van Leuven, in Haacht. Door een last minute afmelding door ziekte werd er geen plaatsvervangende bevelhebber gevonden, en kon de brandweer niet uitrukken. “Een brandweerwagen moet bemand zijn door zes spuitgasten, onder wie een bevelhebber”, aldus kapitein Geert De Nijn van de brandweerzone Vlaams-Brabant Oost. “Alles hebben we eraan gedaan om een vervanger te vinden voor de zieke collega, jammer genoeg is het niet gelukt.” Rond 20 uur werd de post weer bemand, omdat er alsnog iemand werd gevonden die kon inspringen.

Veel betaald

Door de onbemande voorpost van Haacht zou de brandweer bij een interventie in bijvoorbeeld het centrum van Tremelo langer onderweg zijn, waardoor kostbare tijd verloren gaat. “Ik ben niet op de hoogte van die situatie”, reageert de Tremelose burgemeester Paul Dams (Open VLD). “We zijn daar dan ook niet gelukkig mee. Woensdag is het brandweerzoneraad, dan zal daarover een duchtig woordje worden gewisseld. Het gaat hier over de veiligheid van burgers. Jaarlijks betalen we ongeveer 900.000 euro voor de werking van de brandweer. Tegenover dat aanzienlijke bedrag mag een volledige dienstverlening staan.”

LEES OOK. Zolang er geen zes pompiers zijn mag brandweerwagen niet vertrekken

“Dan moet er drie keer meer geld op tafel komen”, aldus De Nijn. “Als elke Belg 50 euro per jaar meer geeft, dan zullen we bij een brand direct met alle mogelijke middelen aan hun deur staan.” Door de strengere regelgeving rond bijvoorbeeld werkuren en kwalificaties is er volgens De Nijn meer nood aan beroepsbrandweerpersoneel, maar die extra (dure) krachten zijn niet op komst. En dat valt de brandweerofficieren zwaar. “Voor meer blauw in de straat worden door de besturen zonder al te veel gemor extra budgetten op tafel gelegd. Maar o wee als er een vraag komt van de brandweer. Dan is het altijd te veel”, luidt het nog.

LEES OOK. Frustraties na brand met dodelijke afloop: had snellere vertrektijd leven kunnen redden? (+)

Dodelijk slachtoffer

Dat een tekort aan beschikbaar brandweerpersoneel ernstige gevolgen kan hebben, is afgelopen weekend duidelijk geworden in Maleizen. Daar stierf een 87-jarige bewoonster in haar brandende woning. Na de noodoproep gingen er veertien minuten verloren vooraleer de brandweer kon uitrukken. Ook daar moesten de spuitgasten wachten totdat de bemanning van de tankwagen voltallig was. Het voorval zet kwaad bloed bij burgemeester Inge Lenseclaes (Overijse2002/N-VA). Zij roept de zone op om extra personeel aan te werven. Maar het zijn de gemeenten die daarvoor middelen moeten vrijmaken, en dat ligt moeilijk – vooral bij kleinere gemeenten. Dus wordt er naar de federale overheid gekeken, die volgens sommigen te weinig geld in de brandweer zou pompen en niet alle beloftes die gemaakt zijn bij de brandweerhervorming zou nakomen.

“Klopt niet”, zegt de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). “De bedragen die bij de brandweerhervorming met de zones overeengekomen waren, hebben we betaald.” 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio