Raadslid getuigt over verslaving na ziekenhuisopname: “Dat ik nooit meer een pintje mocht drinken, was een grote schok”

Deraeve krijgt steun van zijn vrienden op café. Foto: ptb

Langemark-Poelkapelle -

Christoph Deraeve, fractieleider voor CD&V in de gemeenteraad, liet zich negen weken opnemen voor de behandeling van een alcoholverslaving. Nu hij opnieuw nuchter is, wil hij het taboe doorbreken en mensen bewustmaken met zijn verhaal.

Christoph Deraeve (44), een bekend gezicht in Poelkapelle, ruilde zijn landelijke dorp negen weken lang voor het psychiatrisch ziekenhuis in Ieper. Enkel zijn familie, baas en de burgemeester wisten ervan. “Ik was toen te beschaamd om de burgemeester uit te leggen waarom ik niet aanwezig kon zijn op de gemeenteraad in juli, daarom moest mijn vader het vertellen.”

Het alcoholgebruik van Deraeve begon zoals bij velen in het uitgaans- en verenigingsleven. “Door de jaren heen bleef het niet bij enkele pintjes. Ik kreeg signalen van mijn ouders en vriendin dat ik soms overdreef. Ik besefte dat ik een probleem had toen ik thuis alleen begon te drinken. Wanneer ik een paar dagen niet buiten kwam, zei ik dat ik in het buitenland zat voor mijn werk. Ik begon werkvergaderingen over te slaan en was veertien dagen mijn rijbewijs kwijt nadat ik met mijn wagen in de gracht was beland. Zo kon het niet langer: ik dreigde mijn familie, werk en vrienden kwijt te spelen.”

Een opname was nieuw voor Deraeve. “Ik was bang voor wat me te wachten stond en de eerste weken huilde ik af en toe op mijn kamertje. Hoe was het zo ver kunnen komen?”

Klein en kwetsbaar

“Ik werd goed opgevangen en begeleid en leerde dat alcoholafhankelijkheid een ziekte is. Dat ik nooit meer een pintje mocht drinken, was een grote schok. Ik leerde andere alcoholverslaafden kennen en hoorde schrijnende verhalen. De jongste was amper 21. De dokters gaven een vrouw nog maar een paar maanden te leven als ze verder zou blijven drinken. Het is haar gelukt om af te kicken en ze is helemaal opengebloeid. Ikzelf kreeg meer fut. Ik leerde de problemen aan te pakken en te relativeren in plaats van te drinken. Ook de relatie met mijn kinderen werd beter. Ik hield gelukkig geen onherstelbare schade over aan mijn verslaving.”

Deraeve wil nu het taboe rond alcohol doorbreken. “Ik voelde me klein en kwetsbaar tijdens mijn verblijf in het ziekenhuis. Nu heb ik voldoende zelfvertrouwen om mijn dagelijkse leven te hernemen. Ik testte me zelfs door op café te gaan en louter water of frisdrank te bestellen. De grootste test was de kermis van afgelopen weekend. Als medewerker sta ik elk jaar achter de bar om bestellingen op te nemen en vroeger dronk ik vaak mee. Nu is het gelukt om aan de verleiding te weerstaan, al was het heel moeilijk. Ik heb tijdens mijn opname verslaafden zien hervallen en dat was heel triest. Gelukkig word ik gesteund door vrienden, familie en andere politici. Ik word niet onder druk gezet om mee te drinken, integendeel: er is sociale controle. De uitbaatster van een lokaal café heeft speciaal voor mij frisdrank laten leveren. Toen ik naar buiten kwam met mijn verhaal, kreeg ik enorm veel reacties. Veel mensen hebben het zelf meegemaakt of in hun familie, maar houden het voor zichzelf. Met mijn getuigenis wil ik het taboe doorbreken, erover praten werkt bevrijdend. Ik wens niemand toe wat ik ervaren heb.”

“Alcoholverslaving is een onderschat probleem in de maatschappij. Er moet meer worden ingezet op bewustmaking bij jongeren, ook in de scholen. Er wordt tegenwoordig op jonge leeftijd meer sterke drank geconsumeerd en dat is gevaarlijk. Ondanks de hype rond gezonde voeding blijft het overvloedig consumeren van alcohol heel normaal. We leven in een bierland en dat is te merken aan de vele reclame op tv en langs de weg. Waarom geen waarschuwingsberichten plaatsen op flesjes zoals dat ook met sigarettenpakjes gebeurd is?”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio