'Pit' brengt boeren, moestuinders en lokale producenten samen in Floraliënhal

Groene vingers? Gent krijgt eigen 'moestuinbeurs'

Groene vingers? Gent krijgt eigen 'moestuinbeurs'

De 'moestuin'beurs gaat door in de Floraliënhal van 12 tot 14 oktober. Een eigen biertje moet er de smaak alvast in brengen. Organisatoren Vera en Frederik Meersman (rechts) hebben er zin in. Foto: IF

Gent - Tips uitwisselen over pompoenen en boontjes van eigen kweek, lokale hapjes degusteren en met een goedgevulde tas vol nieuwe zaden thuiskomen. Dat is de missie van Pit, een nieuwe beurs rond moestuinieren in de Floraliënhal. Een eigen, lokaal gebrouwen biertje moet er de smaak al in brengen.

Horecabeurzen. Trouwbeurzen. Designbeurzen. Noem een thema en er bestaat wel een expo voor. Maar wie tips zocht voor een florerende moestuin, bleef jarenlang in de kou staan. Het nieuwe evenement Pit brengt daar binnenkort verandering in. Van 12 tot 14 oktober brengt het de crème de la crème van de duurzame voedingsindustrie in de Floraliënhal samen om te netwerken, tips uit te wisselen en hun producten te tonen aan het grote publiek.

Fans van korte keten

Moestuinders kunnen er leren fermenteren, 'zaadbommen' maken en koken met voedselrestjes. Scholen krijgen er workshops rond de oorsprong van onze voeding. Ondernemers, overheden en onderzoekers kunnen er netwerken.

Want Gent is in de ban van moestuinieren. De buur­de­rijen, zelfpluktuinen en groene daken in en rond de stad zijn allang niet meer op één hand te tellen. Steeds meer bewoners dwepen met de 'korte keten', waarbij boeren rechtstreeks verkopen aan consumenten, zonder tussenkomst van groothandels of supermarkten.

“Daarom wilden we ons evenement ook per se in Gent organiseren”, zegt initiatiefneemster Vera Meersman, die samen met haar broer Frederik ook achter Flanders Horse Expo zit. “Van foodblogs tot het stadsplatform Gent En Garde: er gebeurt hier zo veel rond duurzame voeding. Het was in Gent of het was niet.”

Bier met pit

De beurs zal zo'n zeventig exposanten tellen. Stadslandbouwers zoals de dakboerderij Roof Food en de zwammenkwekerij Pad En Stoel tekenen al present. De Wilde Brouwers, die in Merelbeke biermaken van broodresten en regenwater, maakten speciaal voor het evenement zelfs een gelijknamig pilsje. “Met een laag alcoholgehalte en gebrouwd met een hopsoort met een floraal aroma”, zegt brouwer Denis De Wilde.

In totaal zullen zowat 5.000 flesjes, goed voor 1.800 liter, worden verdeeld.

Pit. Floraliënhal Gent, van 12 tot 14 oktober. www.pit-event.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio