Vijf jaar cel voor Kempense spilfiguur in miljoenenfraudezaak

Vijf jaar cel voor Kempense spilfiguur in miljoenenfraudezaak

Dirk D.G. werd veroordeeld tot vijf jaar cel. Foto: Mia Uydens

Turnhout -

De rechtbank in Turnhout heeft Kempenaar Dirk D.G. (44) woensdag veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf waarvan drie jaar effectief. De gewezen verzekeraar krijgt ook een beroepsverbod van zeven jaar opgelegd. Samen met enkele andere beklaagden ging hij er met miljoenen spaargeld van nietsvermoedende beleggers vandoor.

In totaal ging minstens 84 miljoen euro aan spaarcenten in rook op en nog eens 30,6 miljoen Amerikaanse dollars. 192 gedupeerden stelden zich burgerlijke partij. Het gaat om nietsvermoedende beleggers die hun spaargeld kwijtspeelden door mee te gaan in het verhaal dat Dirk D.G., die op het ogenblik van de feiten in Oud-Turnhout woonde, en de andere beklaagden hadden opgehangen.

Ze hadden de slachtoffers overhaald om via het verzekeringskantoor D&D Financials uit Massenhoven te beleggen in onder meer goud. Maar het ging om een lege doos.

Het onderzoek begon al in januari 2011. Dirk D.G. zat maanden in voorhechtenis, maar kwam in januari 2016 voorwaardelijk vrij. Daarna trok hij naar Zambia. Van daaruit schreeuwt hij nog steeds zijn onschuld uit.

Ook drie andere kopstukken kennen sinds woensdag hun straf. Antoon C. (59) uit Retie krijgt vier jaar waarvan twee effectief en een beroepsverbod van zes jaar. Hij moet ook een boete van 9.900 euro betalen. Kurt V. (53) uit Zoersel en Hugo W. (64) uit Olen zijn beiden veroordeeld tot drie jaar cel waarvan twee met uitstel. Zij krijgen elk een boete van 8250 euro.

Hoofdbeklaagde Dirk D.G. moet 11.000 euro boete betalen. Zijn advocaten kunnen het vonnis pas vrijdag inzien en beslissen later of ze in beroep gaan.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio