Ontwerpster verkoopt al 25 jaar eigen kledinglijn in Gent

Gent -

Kent u nog een andere ontwerper in Gent die haar eigen kleren ontwerpt en zelf verkoopt én dat al een kwarteeuw volhoudt? Nathalie Engels viert zaterdag dat jubileum in haar boetiek in de Serpentstraat. “Ik blijf dit doen zo lang ik creatief kan zijn.”

Je houdt ervan of niet, maar de kleren van Nathalie Engels (51) hebben een eigen smoel. Denk aan stoffencombinaties met verschillende texturen in schakeringen van roestbruin, oker en blauw. Véél blauw.

“Het klopt dat ik niets kan maken zonder blauw”, zegt ze lachend. “Ik weet niet waar die stijl vandaan komt, want ik ontwerp vanuit mijn intuïtie. Mijn kleren groeien altijd uit kleuren. Kleuren zijn voor mij een taal en stralen energie uit. Omdat kleren dicht op de huid zitten, geloof ik dat die energie ook overgaat op de persoon die ze draagt.”

“Daarom vind ik het belangrijk dat mijn klanten hier in de winkel komen passen en combinaties uitproberen in plaats van een keuze te maken uit prentjes op het internet. Zo ontstaan ook warme ontmoetingen. Sommigen komen hier al vele jaren, maar ik krijg ook buitenlandse toeristen over de vloer die zich verwonderen over kleren die niet passen in de eenheidsworst van de ketens.”

Geen catwalk

Nathalie Engels, afkomstig uit Limburg, maakte in 1993 haar eerste ontwerpen. Ze had eerst een boetiek in Onderbergen voor ze vijf jaar geleden verhuisde naar een pand in de Serpentstraat met een geklasseerde etalage en meubels uit de jaren 30. “Hier past het plaatje”, zegt ze. “In dit straatje voel ik me tussen de andere handelaars als in een warm nest. En er zijn ook meer passanten.”

Ontwerpster verkoopt al 25 jaar eigen kledinglijn in Gent
De boetiek van Nathalie Engels in de Serpentstraat Foto: dvh

Hoe verklaart ze dat Gent zo weinig boetieks telt van ontwerpers met een eigen kledinglijn? “Je moet gepassioneerd zijn door het artistieke aspect. Ondertussen heb ik vijftig collecties gecreëerd maar nog altijd voel ik creatieve kriebels. Ik volg ook steeds mijn buikgevoel. Aan trends doe ik niet mee. Ook catwalks zijn mijn wereld niet: ik maak geen kleren voor ideale maten. Mijn advies aan beginnende ontwerpers is: doe je eigen ding, laat je niets opleggen, zo blijf je puur.”

Die authenticiteit heeft wel een prijs. “Dat ik zelf en in mijn eentje in mijn winkel sta, is niet alleen omwille van het contact met mijn klanten maar ook uit financiële noodzaak. Eerlijk, er zijn momenten geweest dat ik dacht aan stoppen. Maar voor elke deur die sluit, gaat er toch ergens wel weer eentje open.”

“En zelf in de winkel staan, heeft me veel geleerd over hoe mijn kleren al dan niet passen en comfortabel zitten bij bepaalde maten en types. Soms krijg ik ook ideetjes door ­iemand die met een aparte combinatie op de proppen komt of zelfs per ongeluk iets achterstevoren aantrekt.”

INFO

Zaterdag viert Nathalie Engels feest in haar boetiek in de Serpentstraat. Tussen 16 en 21 uur speelt radio Martiko in de etalage muziek en is er 10 procent korting op de nieuwe collectie.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio