Gletsjer met oppervlakte van een gemiddelde Belgische stad komt in zee terecht

Gletsjer met oppervlakte van een gemiddelde Belgische stad komt in zee terecht Video: Reuters

Een gletsjer op Groenland is al sinds maart aan het ‘afkalven’, een proces waarbij de bevroren berg langzaam in het water verdwijnt dat kan veroorzaakt worden door de opwarming van de oceanen. Intussen verdween er al stukken ijs ter grootte van een gemiddelde Belgische stad in de zee rond Groenland, en wetenschappers vrezen dat dergelijke gebeurtenissen - vooral op Antarctica - rampzalige gevolgen kunnen hebben.

Persagentschap Reuters filmde in maart 2018 hoe een reusachtig stuk ijs - met een oppervlakte van zo’n vijftig km², de gemiddelde grootte van een stad in België - van de Helheim Gletsjer op Groenland langzaam afscheurde, ijsbergen opwierp en in zee verdween. De beelden werden in bovenstaande timelapse meer dan vijftig keer versneld, en kwamen in samenwerking met het Amerikaanse ruimteagentschap NASA tot stand. Het onderzoeksproject dat 30 miljoen dollar kost, moet wetenschappers meer inzicht geven over de toekomst van het stijgende zeeniveau.

Dat is nodig omdat het stijgende peil van zeeën en oceanen een gevaar betekent voor laagliggende steden, eilanden en de industrieën van talloze landen, maar er voorlopig weinig duidelijkheid bestaat over hoe hoog het niveau zal stijgen en wanneer dat zal gebeuren. Die onduidelijkheid houdt overheden en de zakenwereld tegen om zich daarop voor te bereiden en geeft sceptici en ontkenners van de opwarming van het klimaat voer voor argumenten tegen de milieuwetgeving.

Wetenschappers maken zich zorgen dat het ‘afkalven’ van onder meer de Thwaites Gletsjer op Antarctica zware en rampzalige gevolgen zal hebben voor de wereld. Die gletsjer is veel groter dan die op Groenland en houdt volgens kenners de West-Antarctische ijskap - en 25 miljoen km² bevroren water - op z’n plaats. Het afscheuren van die gletsjer zou volgens wetenschappers dan ook een kantelmoment zijn voor de aarde.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees