Inbrekers worden op heterdaad betrapt, maar houden vol dat zij het niet waren: “Te dronken om ons iets te herinneren”

Inbrekers worden op heterdaad betrapt, maar houden vol dat zij het niet waren: “Te dronken om ons iets te herinneren”

Genrebeeld. Foto: Getty Images

Destelbergen / Kalken / Laarne -

Twee Fransen die in juli hadden ingebroken in een huis in Laarne en daarna waren gecrasht met hun auto, beweren zich niets meer te herinneren omdat ze - zogezegd - dronken waren. “We gingen naar België om te tanken. Daarna weten we niets meer”, zeggen de daders.

Ongeloofwaardig. Dat is het minste wat gezegd kan worden van de verklaringen van Yassine T. (24) en Mehdi S. (21) uit Rijsel. De twee werden op 1 juli van dit jaar door de politie in de kraag gevat nadat ze met hun auto waren gecrasht in Destelbergen. In hun wagen werd een laptop gevonden en zes flessen sangria. Spullen die op twee verschillende adressen waren gestolen. Op de laatste plaats waar ze inbraken in de Groenstraat in Laarne waren ze betrapt door de bewoonster. Die kon een deel van hun nummerplaat noteren, herkende de twee achteraf in een fotodossier en speurders vonden ook de schoenafdruk van Yassine T. in haar tuin.

Tanken

Toch beweerden de twee dinsdag in de correctionele rechtbank van Dendermonde van niets te weten. “We waren naar België gereden om te tanken”, hield Yassine T. vol. “Maar ik had veel te veel gedronken. Ik weet niets meer van wat er is gebeurd. Misschien heb ik gestolen, maar ik kan het mij in elk geval niet meer herinneren.”

De mannen hielden ook vol dat er een derde persoon aan het stuur van de wagen had gezeten die alle feiten had gepleegd, en dat terwijl zij aan het slapen waren op de achterbank.

“Een derde persoon werd door niemand gezien”, maakte openbaar aanklager Ann Soenens duidelijk. “Deze twee mannen ontkennen het licht van de zon. Na de crash in Destelbergen probeerden ze nog te vluchten. Toen de politie hen kon vatten, vond Mehdi S. het ook nog nodig om te spuwen en verbaal agressief te worden. Medelijden is in deze zaak niet op zijn plaats.”

Yassine T. en Mehdi S. riskeren elk een effectieve celstraf van achttien maanden. Raan Colman, de advocaat van Yassine T., benadrukte dat zijn cliënt impliciet de feiten wel toegeeft. “Maar omwille van culturele verschillen is het voor hem moeilijk om dat ook met zoveel woorden te zeggen”, aldus de raadsman. “We hebben hier in elk geval niet te maken met beroepscriminelen. Het is meer Guust Flater en Guust Flater bis.”

Vonnis op 2 oktober.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees