Massale respons op VTM-programma: zondag openen meeste gemeentehuizen voor orgaandonatie

© vtm

Maar liefst 25 van de 33 gemeentehuizen uit onze regio doen zondag uitzonderlijk de deuren open na een oproep in het nieuwe VTM-programma Make Belgium Great Again. Daarin riep presentatrice Frances Lefebure de Vlamingen op zich te registreren als orgaandonor.

Hannelore Smitz paul pans en dirk van de gaer

In theorie is iedereen in Vlaanderen al orgaandonor, tenzij je je daar expliciet tegen verzet en dat verzet ook laat registreren op het gemeentehuis. In de praktijk zullen dokters bij een sterfgeval altijd de familie raadplegen, en die weet vaak niet wat de wens was van de overledene. Of ze zijn vlak na het overlijden niet in staat toe te stemmen voor donatie.

Daarom is het dus noodzakelijk dat wie wil doneren, zich ook laat registreren als donor. Actrice Frances Lefebure deed samen met drie mensen die wachten op een nieuw orgaan - Deborah (23), Tom (25) en Daniël (57) - een poging om orgaandonatie onder de aandacht te brengen in het VTM-televisieprogramma Make Belgium Great Again.

Geen stormloop

Voor een stormloop van registraties zorgde het programma niet. Op een enkeling na, kregen de gemeentehuizen in onze regio woensdag geen mensen over de vloer die zich kwamen registreren. Zelfs niet in een stad met 100.000 inwoners als Leuven. “Maar dat kan ook niet, want de dienst Burgerzaken werkt alleen op afspraak”, zegt schepen Dirk Vansina (CD&V).

“Gewoonlijk volgt er op zo’n media-aandacht wel een piek aan registraties, dus hopelijk zien we het de komende dagen wel. Maar ook voor donderdag (vandaag, nvdr) staan er nog geen afspraken gepland.”

Wanhopen is voorlopig niet nodig, want de gemeentebesturen werken wel massaal mee aan de oproep van de actrice. Op haar vraag doen maar liefst 25 van de 33 gemeentehuizen uit onze regio nu zondag de deuren open. “Aan zoiets werken we graag mee”, zegt burgemeester Tim Vandenput (Open VLD) uit Hoeilaart. “De infrastructuur is er, we moesten alleen twee personeelsleden optrommelen. Maar als het om zo’n nationale actie gaat, denk ik niet dat dat voor niets zal zijn. We gaan ook zelf een oproep lanceren via onze app, via Facebook en onze website.”

Vijf uur lang

De meeste gemeentehuizen doen zondag één tot zelfs vijf uur lang de dienst burgerzaken open. In sommige gemeenten, zoals Geetbets, geeft het schepencollege het goede voorbeeld door zich tijdens die zondagsopening zelf te gaan registreren.

Slechts acht gemeenten uit de regio doen niet mee: Bertem, Bekkevoort, Boortmeerbeek Herent, Holsbeek, Huldenberg, Kortenberg, Rotselaar en Zoutleeuw. “Wij zijn al open op zaterdag en zien het niet zitten om ook nog eens personeel op te trommelen op zondag”, zegt burgemeester Chris Taes (CD&V) van Kortenberg.

Drempel

Ook in de andere gemeenten is personeel opvorderen op een zondag de drempel. “Al wil dat niet zeggen dat we het initiatief niet steunen. We gaan uiteraard ook extra promotie voeren. En wie zich wil laten registreren, kan dat ook op andere dagen”, aldus nog Taes. Dat is trouwens overal het geval, want registreren kan in ieder gemeentehuis tijdens de openingsuren van de dienst Burgerzaken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus