Wout van Aert krijgt officieel licentie en verschijnt zondag aan de start als ‘individuele renner’

Wout van Aert krijgt officieel licentie en verschijnt zondag aan de start als ‘individuele renner’

Foto: PHOTOPRESS.BE

Na uitgebreid overleg tussen de Belgische wielerbond en de UCI is de kogel door de kerk: Wout van Aert krijgt een licentie als ‘individuele profrenner’ en kan zo zondag zeker starten in de Wereldbeker-wedstrijd in het Amerikaanse Waterloo. Zowel de UCI als de Belgische bond heeft dat aan onze krant bevestigd.

LEES OOK: Geen ploeg? Geen probleem! Voor Wout van Aert verandert er niet zoveel deze winter

Van Aert – die dit weekend zal rijden in de wereldkampioenentrui, zonder enige sponsoring – kan als ‘individuele profrenner’ de komende weken of maanden gewoon op eigen houtje zijn crossen afwerken. Hij mag ook privé-overeenkomsten afsluiten met nieuwe sponsors. De eerste sponsorvoorstellen zijn gisteren overigens meteen binnengelopen op het kantoor van raadsman Walter Van Steenbrugge.

De nieuwe, individuele licentie is goed nieuws voor Van Aert, maar hooguit een eerste stap in een juridische situatie die hoogst onduidelijk blijft. De advocaten van Sniper Cycling, de structuur achter wielerploeg Crelan-Charles, hebben gisteren de bewijsstukken voor de dringende reden opgevraagd bij het kantoor van Van Steenbrugge. Zo willen ze inschatten hoe sterk het kamp-Van Aert staat in het geval van een rechtszaak. Van Aert zal als dringende reden beargumenteren dat Nick Nuyens collega’s belastende verklaringen over hem liet opstellen. Maar kan hij dat juridisch ook hard maken?

Theoretisch bestaat nog altijd de mogelijkheid dat het kamp-Nuyens het ontslag om dringende reden aanvaardt, maar veel waarschijnlijker is dat de arbeidsrechtbank een oordeel zal moeten vellen. De zaak zou zeer snel kunnen voorkomen – volgende week al – maar een uitspraak zal sowieso maanden op zich laten wachten.

Zoals Sven Nys

Met de individuele licentie op zak heeft Van Aert tijd. Een crosswinter alleen afwerken is niet eens onpraktisch en ook niet uitzonderlijk in het veldrijden. Sven Nys croste ook jaren als individuele renner met Landbouwkrediet als persoonlijke sponsor. Maar een wegseizoen kan niet zonder ploeg. En zolang zijn rechtszaak loopt, zal Van Aert niet naar een ander team kunnen overstappen. Mocht er al een ploeg gevonden worden die aan dat avontuur wil beginnen, dan zullen de UCI-reglementen meer dan waarschijnlijk in de weg staan. Een geval als Van Aert – contractverbreking om dringende redenen – is niet als dusdanig beschreven, maar je hoort overal dat het “wellicht niet kan”.

Van Aert tekende voor 2020 al een contract bij LottoNL-Jumbo en het ­Nederlandse team is zeker geïnteresseerd om hem een jaartje eerder in de ploeg op te nemen. “Als Wout ons interesseert voor 2020, waarom zou hij ons dan niet interesseren in 2019?”, zegt woordvoerder Ard Bierens. “Maar op dit moment zijn wij geen betrokken partij. Dat verandert alleen op het moment dat hij een vrije renner zou worden.”

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.