Twee zusjes omgekomen, derde zusje en begeleidster in levensgevaar

Drama met bolderkar in Nederland: dodelijke slachtoffertjes waren 4, 4, 6 en 8 jaar oud

Bij een ongeval tussen een trein en een elektrische bolderkar in het Nederlandse Oss zijn donderdagochtend vier kinderen om het leven gekomen. De dodelijke slachtoffers waren 4, 4, 6 en 8 jaar oud. Twee van hen komen uit één gezin: het waren zusjes. Hun 11-jarige zus en een 32-jarige begeleidster zijn in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

Het ongeval deed zich donderdagochtend rond 08.30 uur voor bij een bewaakte spoorwegovergang nabij het station Oss-West (Noord-Brabant). Een vrouw en vijf kinderen in een elektrische bolderkar werden er gegrepen door een trein.

Vier kinderen kwamen bij het ongeval om het leven. Onder hen bevonden zich twee zusjes. De kinderen waren 4, 4, 6 en 8 jaar oud. Een vijfde kind, 11 jaar oud en een zusje van de twee overleden zusjes, en een 32-jarige begeleidster raakten zwaargewond. Zij zijn in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. In totaal zijn drie gezinnen getroffen door het drama. Het zwaarst getroffen gezin is afkomstig uit Oss, aldus de Nederlandse politie.

Kinderopvang

De kinderen zaten allemaal in dezelfde voorschoolse opvang. De vrouw die de kar bestuurde, kwam van een kinderdagverblijf, waar ze net één of meerdere kinderen had afgezet, en was op weg naar een volgende school.

Hoe het ongeval precies kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Volgens de politie waren de spoorbomen op het moment van het ongeval gesloten, dat meldt RTL Nieuws. Een van de slagbomen is afgebroken. Mogelijk schoot de bak waarin de kinderen zaten onder de spoorboom door, waarna de trein hen raakte.

Een getuige zegt tegen de NOS dat de elektrische bolderkar van het merk Stint niet remde. De bestuurster zou daarbij geroepen hebben dat het niet lukte om te remmen. Maar het is vooralsnog niet duidelijk of een technisch defect effectief ten grondslag ligt aan het ongeval. Bij zo’n Stint-kar staat de bestuurder achterop.

Er is een onderzoek opgestart om de precieze omstandigheden duidelijk te maken. “Dat zal nog geruime tijd in beslag nemen”, aldus de politie.

Drama met bolderkar in Nederland: dodelijke slachtoffertjes waren 4, 4, 6 en 8 jaar oud

Camera

De trein die betrokken was bij het incident is uitgerust met een frontcamera. De aanrijding is dan ook gefilmd. De beelden worden door de autoriteiten onderzocht om de toedracht van het ongeval te achterhalen.

Getuigen

Verschillende mensen, onder wie kinderen, hebben het ongeval zien gebeuren. Voor hen is de dienst Slachtofferhulp Nederland ingeschakeld. Die stuurde onmiddellijk na het ongeval medewerkers naar de plaats van het ongeval voor de opvang van getuigen en betrokkenen. Het gaat waarschijnlijk om vele tientallen getuigen, en de medewerkers gaan ook naar de scholen waar de omgekomen kinderen zaten.

“Inktzwarte dag”

Een woordvoerder van de Nederlandse spoorbeheerder ProRail spreekt van “een inktzwarte dag op het spoor”. Bij een persconferentie noemde Pier Eringa, president-directeur van ProRail, het een “bijzonder triest verhaal”. “Zoiets kennen we niet. We kunnen ons niet voorstellen hoe het is om zo’n klap te moeten verwerken.”

De Nederlandse spoormaatschappij NS zegt erg aangeslagen te zijn door het ongeluk. “We hebben verder nog geen details en worden op de hoogte gehouden door de politie. Dit is echt een vreselijk ongeval”, aldus een woordvoerder.

Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans laat weten van slag te zijn na het nieuws. “Dit is een dag waarvan je hoopt dat die nooit zal komen. Het is een onbeschrijflijk leed”, zei ze tijdens een persconferentie. “Het ongeluk laat grote gaten na. We zien uit het hele land dat vele mensen zich betrokken voelen bij het ongeluk. We krijgen vanuit het hele land medeleven. Het is een zwarte dag.”

Op sociale media wordt er emotioneel gereageerd op het ongeval. “De ergste nachtmerrie als ouder” en “een wereld die instort”, klinkt het onder meer.

Drama met bolderkar in Nederland: dodelijke slachtoffertjes waren 4, 4, 6 en 8 jaar oud
Foto: EPA-EFE
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees