De vredesvlag wappert aan de Leiespiegel

Deinze - Deinze hangt op vrijdag 21 september de vredesvlag uit aan dienstencentrum Leiespiegel. 21 september is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vrede om de idealen van vrede te promoten. Elk jaar roept Vrede vzw steden en gemeenten op om die dag zichtbaar te maken door de vredesvlag uit te hangen.

Alle steden en gemeenten die lid zijn van het internationale netwerk ‘Burgemeesters voor de Vrede’, waaronder ook Deinze, besteden jaarlijks aandacht aan de internationale Dag van de Vrede. Een wapperende vredesvlag in het straatbeeld in de week van 21 september maakt onze vredeswens zichtbaar.

Dit jaar ligt de focus op kernwapens. Het goede nieuws is dat één jaar geleden, op 7 juli 2017, 122 landen de finale tekst goedkeurden van een nieuw VN-verdrag dat kernwapens ondubbelzinnig verbiedt: zowel het bezit ervan, de productie, het dreigen met, het stockeren van, etc. Zodra 50 landen het verdrag ratificeren, treedt het in werking. En dat zal niet zo lang meer duren.

Het VN-kernwapenverbod verhoogt de druk op kernwapenstaten om hun beleid bij te sturen. In de financiële wereld beginnen grote spelers nu al te anticiperen op dit verbod. Belangrijke pensioenfondsen pasten intussen hun investeringsbeleid aan. Ook KBC, de grootste Belgische bank, kondigde aan dat investeringen in kernwapens vanaf 1 juli 2018 niet langer kunnen.

Verrassend genoeg steunt de Belgische regering het VN-kernwapenverbod nog niet.  Op 20 september 2018 sturen Belgische burgemeesters een gezamenlijke open brief aan de Belgische regering met de oproep om het VN-kernwapenverbod te ondertekenen. Ook Deinze ondertekende de open brief. 

De steun van de Belgische bevolking is er alvast: uit een recente internationale publieksbevraging blijkt dat een grote meerderheid van de Belgen het VN-kernwapenverbod steunt én de Amerikaanse kernbommen weg wil uit Kleine Brogel.

Meer info op www.dagvandevrede.be   

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio